ΑΘΗΝΑ
23:10
|
02.03.2024
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Προηγήθηκαν ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για έξι άρθρα και μία υπουργική τροπολογία.
Πέρασε το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων-ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος ‘Ηρακλής’ και άλλες διατάξεις».

Τα άρθρα για τα «κόκκινα δάνεια» αφορούν, μεταξύ άλλων, τους servicers, τη λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων καθώς και μίας υπουργικής τροπολογίας, η οποία αφορά την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ. Όλες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

  • Ειδικότερα σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν: Υπέρ της αρχής: «Ναι» 158, «Όχι» 139

    Άρθρο 7: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
  • Άρθρο 38: «Ναι» 158, «Όχι» 129, «Παρών» 10
  • Άρθρο 40: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
  • Άρθρο 66: «Ναι» 158, «Όχι» 139
  • Άρθρο 89: «Ναι» 158, ‘Όχι» 139
  • Άρθρο 107: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Υπουργική τροπολογία: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Με την εν λόγω τροπολογία, οι servicers νομιμοποιούνται «να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες, για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων καθώς και να παρίστανται να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες». Η δεύτερη προσθήκη της τροπολογίας αφορούσε ένα πάγιο αίτημα των servicers να αξιώνουν από τους υπερχρεωμένους οφειλέτες προκαταβολή 10% προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι που θα ισχύσει -εφόσον υπερψηφιστεί νόμος- με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες. Όπως αναφέρει το Capital.gr το νέο πλαίσιο προσδιορίζει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να νομιμοποιείται η άσκηση των παρεχόμενων δικαιωμάτων από τους διαχειριστές πιστώσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Η αστυνομία διέλυσε συμμορία που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα

Οι Συντηρητικοί κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Ιράν, στις εκλογές της συνέλευσης

«Συνταγματικός» ολοκληρωτισμός

Η Γάζα δέχεται την πρώτη αεροπορική ρίψη αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα