ΑΘΗΝΑ
13:40
|
01.05.2024
«Διαξιφισμοί» μετεωρολόγων για τα έκτακτα δελτία καιρού. Τι απάντησε ο Θοδωρής Κολυδάς της ΕΜΥ στον Γιάννη Καλλιάνο, βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγο.
Επιδείνωση καιρού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικαιροποιήθηκε εκ νέου το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, με τον καιρό να παρουσιάζει επιδείνωση τις επόμενες ώρες και τις νεφώσεις που παρατηρούνται να δίνουν τη θέση τους σε ισχυρές βροχές και καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα.

Ήδη σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με νέο κύμα κακοκαιρίας να χτυπά πολλές περιοχές της χώρας από το βράδυ της Τρίτης και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06/12). Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-12-2023/1300, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός η οποία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).

Την Τρίτη (05-12-2023)

α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.

β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.

Την Τετάρτη (06-12-2023)

α) Στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια τις πρωινές ώρες.

β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως το απόγευμα.

γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα δυτικά από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά νωρίς το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στα δυτικά και το βράδυ στα νότια θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 01 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο από 08 έως 18 βαθμούς και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και νωρίς το πρωί στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στη δυτική και κυρίως τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Πελοπόννησο και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και απο το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι το βράδυ στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα στις δυτικές Κυκλάδες οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα από το βράδυ σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές έως το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Κατά τη διάκρεια της νύχτας οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ανατολικά τμήματα και τις Σποράδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά τμήματα ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Από το βράδυ αυξημένες νεφώσεις με βροχές οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Τα έκτακτα δελτία καιρού… διχάζουν τους μετεωρολόγους

Τη διαφωνία του για τα επικαιροποιημένα δελτία καιρού εξέφρασε ο μετεωρολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, σχολιάζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται η αξιοπιστία τους. «Τα κάθε τρεις και λίγο ‘Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης του Καιρού’ από διάφορους φορείς, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν την αξιοπιστία τους», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μια ανάρτηση που σχολίασε με τη σειρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με μια σειρά αναρτήσεων του στο X. Ο κ. Κολυδάς εξήγησε τον λόγο για τον οποίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανανεώνει ανά 12ωρο το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. «ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ. Το Έκτακτο στις 2/12 έλαβε υπόψιν του κυρίως τις καταιγίδες που θα εκδηλώνονταν στον Έβρο, μια περιοχή που δοκιμάστηκε από πυρκαγιές. Τα ύψη 17mm (ΕΜΥ-Ορμένιο) και τα 39 και 22 mm (ΕΑΑ-Διδυμότειχο) μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε καμένα», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Να σημειώσω επιπροσθέτως ότι ο υετός αυτός οφειλόταν στο πέρασμα μιας #μετωπικής διαταραχής που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορείς να αγνοήσεις, καθώς προέρχεται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. Την Τετάρτη πάντως θα ποτιστούν οι αγροί των Αθηναίων», πρόσθεσε σε νεότερη ανάρτηση ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η «κόντρα» της κυβέρνησης με τους επιστήμονες και το προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την υπαγωγή τους στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα