ΑΘΗΝΑ
04:11
|
10.05.2024
Η πόλη Χαν Γιούνις έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μετά τον αμείλικτο βομβαρδισμό. Ο Νετανιάχου επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.
Βομβαρδισμοί σε Νότια Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με τα χτυπήματα να γίνονται όλο και πιο φονικά στο νότιο τμήμα, όπου προχωρά ταυτόχρονα η αεροπορική και η χερσαία επίθεση, με τους εκτοπισμένους να μην έχουν πλέον κανένα καταφύγιο. Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση στο κέντρο της Χαν Γιουνίς στο Νότιο τμήμα της Λωρίδας ύστερα από ολονύκτιους βομβαρδισμούς, με ανώτερο Ισραηλινό διοικητή του στρατού, τον Yaron Finkelman, να δηλώνει πως η σημερινή είναι η «πιο έντονη μέρα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης».

«Μετά τον πόλεμο, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτό» είπε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «δεν είναι έτοιμος» να δεχθεί οποιοδήποτε σχετικό «διακανονισμό» για την επόμενη μέρα στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο υπουργός που συμμετέχει στην κυβέρνηση πολέμου, Μπένι Γκαντς.  Ο Γκαντς κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσει την προσθήκη ρυθμίσεων στον κρατικό προϋπολογισμό που δεν αφορούν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, θυμίζοντας την συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό προτού προσχωρήσει στην κυβέρνηση πολέμου.

«Αύριο, θα γίνει η πρώτη ανάγνωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Σχεδόν όλοι οι πολίτες του Ισραήλ έχουν επηρεαστεί από τις προκλήσεις του πολέμου, και από οικονομική άποψη, ιδίως αυτοί που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους…Δεν είναι αργά να σταματήσουν οι προσθήκες στον προϋπολογισμό που δεν σχετίζονται με τις μάχες ώστε να διοχετευτούν μαζί με άλλους πόρους για τις ανάγκες του πολέμου» τόνισε ο Μπένι Γκαντς.

Πάνω από 16.240 οι νεκροί και 43.600 οι τραυματίες

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στον θύλακα ανεβάζει διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων.

Τα νέα στοιχεία που έδωσε απόψε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα είναι καταπέλτης, καθώς για πρώτη φορά οι νεκροί ξεπέρασαν τους 16.200 ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονται εδώ και ώρες πολλαπλασιάζοντας τα θύματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου είναι τουλάχιστον 16.248, εκ των οποίων τα 7.112 παιδιά, οι 4.885 γυναίκες, οι 286 ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, 81 δημοσιογράφοι και εικονολήπτες ή φωτορεπόρτερ . Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον αριθμό οι πάνω από 7.600 αγνοούμενοι που θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από ερείπια.

Επίσης ανακοινώθηκε πως οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 43.616, οι βίαια εκτοπισμένοι άμαχοι το 1,5 εκατομμύριο και ότι η συνεχής επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει «καταδικάσει σε θάνατο» 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε πως από το πρωί σκοτώθηκαν σε μάχες άλλοι επτά στρατιώτες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών στρατιωτών σε τουλάχιστον 82.

Από την άλλη πληροφορίες και εκτιμήσεις της Washington Post αναφέρουν πως μέσα στους δύο μήνες συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 5.000 μαχητές της Χαμάς σε σύνολο περίπου 30.000 ενόπλων.

Στο μεταξύ ,οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ της Χαμάς δηλώνουν πως μάχονται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων σε όλη τη Νότια Γάζα από τα ξημερώματα, υποστηρίζοντας πως στη Χαν Γιουνίς κατέστρεψαν ολοσχερώς ή μερικώς 24 στρατιωτικά οχήματα του ισραηλινού στρατού και πως έχουν τραυματίσει ή σκοτώσει οχτώ στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χαν Γουνίς έχουν μετακινηθεί προς τη Ράφα, προσπαθώντας να γλυτώσουν από τις μάχες που πραγματοποιούνται στον αστικό ιστό, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη.

Η κατάσταση στη Ράφα έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την περιοχή να καλείται να φιλοξενήσει πέραν από τον μόνιμο πληθυσμό, τους εκτοπισμένους κατοίκους τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Λωρίδας της Γάζας. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες δήλωσε πως «αναμένεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο» οι εκτοπισμένοι στην περιοχή, ενώ σχολίασε πως τα 50 με 70 φορτηγά που περνούν από το πέρασμα της Ράφα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο «αδιάκριτος βομβαρδισμός» του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη νότια Γάζα έχει φτάσει σε «νέα βάθη», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ενώ η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με τις ομάδες της μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Ένα σχολείο στη Χαν Γιουνίς, που φιλοξενούσε εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες ήταν ο τελευταίος στόχος των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, μετέδωσε το Al Jazeera Arabic επικαλούμενο ιατρική πηγή, ενώ 10 ακόμα έχασαν τη ζωή τους μετά από αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσαϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών και των δημόσιων εγκαταστάσεων –σχολεία, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και καταστήματα– στην ανατολική πλευρά της Χαν Γιουνίς έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα υπό σφοδρό βομβαρδισμό.

Καθώς τα ασθενοφόρα προσπάθησαν να φτάσουν στην ανατολική πλευρά της Χαν Γιουνίς, όπου δεκάδες είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι σφοδροί βομβαρδισμοί, στοχοποιήθηκαν και δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν κανέναν από τους τραυματίες ή να μεταφέρουν τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν μέσα σε μια νύχτα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών Παλαιστινίων έχει αυξηθεί μετά την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας την περασμένη εβδομάδα. Τις τελευταίες 48 ώρες, περισσότεροι από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 400 τραυματίες έφτασαν μόνο στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στην κεντρική Γάζα. 

Σε στρατιωτικό επίπεδο, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ ανακοίνωσαν απώλειες του αντιπάλου, εν μέσω αναφορών για σφοδρές μάχες.

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ της Χαμάς ανέφεραν ότι κατέστρεψαν πλήρως ή εν μέρει 28 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν μαχητές της Χαμάς που είχαν επιτεθεί σε στρατεύματα, βγαίνοντας από φρεάτιο τούνελ με ένα RPG.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματά τους κινούνταν νότια, ενώ η Χαμάς και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανέφεραν ότι ενεπλάκησαν με ισραηλινά στρατεύματα στα περίχωρα της Χαν Γιουνίς.

Η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν σκοτωθεί συνολικά 80 Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας νεκρός στρατιώτης και τρεις τραυματίες από ισραηλινά πυρά στον Νότιο Λίβανο

Ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον στρατιωτικής θέσης στην περιοχή  Adaysseh στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα την ημέρα πως επιτέθηκε σε βάσεις της Χεζμπολάχ, ενώ παραμένει άγνωστο εάν τα δύο περιστατικά σχετίζονται.

Καταγγελίες ΠΟΥ κατά Ισραήλ

Σε μια πρωτοφανή καταγγελία προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αργά χθες το βράδυ, ενημερώνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός τον ανάγκασε να εκκενώσει μια αποθήκη με ιατρικές προμήθειες στη νότια Γάζα.

«Σήμερα, ο ΠΟΥ έλαβε ειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις ότι πρέπει να μεταφέρουμε τις προμήθειες μας από την αποθήκη μας στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις θα την θέσουν εκτός χρήσης», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε ανάρτησή του στο Χ.

Το γραφείο συντονισμού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη (COGAT), αρνήθηκε τον ισχυρισμό σε δήλωσή του, ωστόσο μέλος του προσωπικού του ΠΟΥ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν ένα τμήμα της μεταφοράς των προμηθειών σε άλλη εγκατάσταση.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε μια προειδοποίηση ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να αποκοπούν από την υγειονομική περίθαλψη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. 

«Είδαμε τι συνέβη στη βόρεια Γάζα. Αυτό δεν μπορεί να είναι το σχέδιο για το νότο. Η Γάζα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο νοσοκομείο καθώς οι ανάγκες υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται», τονίζει ο Οργανισμός.

Ο αριθμός των λειτουργικών νοσοκομείων στη Γάζα μειώθηκε από 36 σε 18 σε λιγότερο από 60 ημέρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με τρία από αυτά να παρέχουν μόνο βασικές πρώτες βοήθειες και άλλα να προσφέρουν μέρος του συνόλου των απαραίτητων υπηρεσιών.

«Καθώς περισσότεροι άμαχοι στη νότια Γάζα λαμβάνουν εντολές εκκένωσης και αναγκάζονται να μετακινηθούν, περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μικρότερες περιοχές, ενώ τα υπόλοιπα νοσοκομεία σε αυτές τις περιοχές λειτουργούν χωρίς επαρκή καύσιμα, φάρμακα, τροφή, νερό ή προστασία εργαζομένων στον τομέα της υγείας», τονίζει ο ΠΟΥ.

Σχεδιάζουν να πλημμυρίσουν τις σήραγγες με θαλασσινό νερό

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό σήραγγες στη Γάζα.

Όπως μάλιστα αναφέρει, η εφημερίδα, ήδη από τον περασμένο μήνα έχουν μεταφερθεί μεγάλες αντλίες βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού αλ-Σάτι, που θα μπορούσαν να αντλήσουν νερό από τη Μεσόγειο και να πλημμυρίσουν τις σήραγγες εντός εβδομάδων, αλλά και να απειλήσουν ταυτόχρονα την παροχή νερού στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το ενδεχόμενο σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα προχωρήσει με αυτό, καθώς ενδέχεται να σταθμίζει την ασφάλεια των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα, όπου η Χαμάς έχει δηλώσει ότι τους κρατά σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες».

Στη Δυτική Όχθη μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων

Εντωμεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επιδρομών, ενώ προχώρησε και σε τουλάχιστον 40 συλλήψεις.

Ο Μοχάμεντ Γιούσεφ Μανασάρα, 25 ετών, δολοφονήθηκε από πυρά στην Καλαντίγια, ένα χωριό που βρίσκεται μεταξύ της Ραμάλα και της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. 

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέχ στη Βηθλεέμ, με έναν από αυτούς να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στη Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναπτύσσοντας μια τεράστια δύναμη που περιλάμβανε 50 τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερις μπουλντόζες που γκρέμισαν σπίτια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 460 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη μέσα στο 2023, με περισσότερους από τους μισούς να καταγράφονται τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι δεν θα στηρίξει ξανά τον Νετανιάχου»

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομίας της χώρας σκοπεύει να αμφισβητήσει την ηγεσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο κόμμα Λικούντ μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Νιρ Μπαρκάτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ, είπε ότι «δεν θα υποστηρίξει ξανά τον Νετανιάχου» επειδή το κόμμα «χρειάζεται αλλαγή», ανέφερε ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ.

«Μετά τον πόλεμο, πρέπει να στραφούμε στον λαό και να αποκτήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη του», φέρεται να είπε ο Μπαρκάτ που εκτιμάται πως προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα