ΑΘΗΝΑ
09:40
|
03.05.2024
Οι εξελίξεις στη Γάζα και το κυπριακό σχέδιο για θαλάσσιο διάδρομο αρωγής στους Παλαιστίνιους κυριάρχησαν στις επαφές του Κύπριου Προέδρου σε Κάιρο και Αμάν.
Ο Νίκος Χριστουλίδης κατά τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξελίξεις στη Γάζα και το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άνοιγμα θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τις επισκέψεις-αστραπή που πραγματοποίησε διαδοχικά σε Αίγυπτο και Ιορδανία.

Σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη αναφέρεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε στο Κάιρο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι συζητώντας «την κατάσταση στην περιοχή, την κοινή βούληση και το όραμα για αποκλιμάκωση της κρίσης και την προσήλωση στην επιδίωξη για πολιτική λύση στη βάση των δύο κρατών». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διαχρονικά καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση του Μεσανατολικού όσο και στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, προστίθεται.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κύπρου συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι τους τρόπους αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.  Επίσης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για την πρόθεση αριθμού κρατών να συμβάλουν «στην υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου και για την αποστολή στην Κύπρο ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο δοκιμαστικής εφαρμογής, σε πρώτο στάδιο, της πρωτοβουλίας».

Οι ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου επεκτάθηκαν και σε θέματα που αφορούν τη διμερή ενεργειακή συνεργασία και την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Οι συναντήσεις στην Ιορδανία

Κατά την επίσκεψη του Κύπριου Πρόεδρου στο Αμμάν, της Ιορδανίας συνάντησε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλλα Β’, παρουσία του διαδόχου του Θρόνου, συζητώντας «εκτενώς τις εξελίξεις στην περιοχή» ενώ αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς «για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε με λεπτομέρειες με τον βασιλιά Αμπντάλλα την κυπριακή πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, «για την οποία ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έχει εκφράσει δημοσίως τη στήριξη του». Στην ίδια γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται πως συμφώνησαν να παραμείνουν «σε διαρκή επαφή ως προς την προώθηση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας, αλλά και για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και ενθάρρυνσης δημιουργίας πολιτικού ορίζοντα, στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα