ΑΘΗΝΑ
07:21
|
03.05.2024
Χαρακτηρίζει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή έκπτωτη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» που προδόθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες χαρτονομίσματα σε ευρώ.
Εύα Καϊλή και σκάνδαλο Qatargate
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Politico φαίνεται πως δεν ξέχασε ούτε το Qatargate, ούτε μία από τις πρωταγωνίστριες του σκανδάλου που τάραξε για μήνες τα υποτίθεται «ήσυχα νερά» του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε νέο σημερινό εκτενές ρεπορτάζ το Politico θυμάται την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή και την χαρακτηρίζει έκπτωτη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» που προδόθηκε από τα εκατοντάδες χιλιάδες χαρτονομίσματα ευρώ που βρέθηκαν μεταξύ άλλων σε διάφορα πιθανά και απίθανα μέρη του σπιτιού της στις Βρυξέλλες.

Οι ρεπόρτερ του Politico, Eddy Wax, Elisa Braun και Gian Volpicelli, θυμούνται πως η Καϊλή ήταν μία από τις πιο γνωστές υποστηρίκτριες των κρυπτονομισμάτων  και πως «η αστραφτερή καριέρα της ως αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου» κατέρρευσε όταν η αστυνομία «έκανε επιδρομή στο σπίτι της πριν έναν χρόνο βρίσκοντας 150.000 ευρώ σε… παλαιομοδίτικα χαρτονομίσματα».

Οι δημοσιογράφοι επικαλούνται μάλιστα τη διαρροή «εκατοντάδων εγγράφων» από την έρευνα των βελτικών αρχών που επικαλείται πως έχει δει η ίδια και τα οποία «δίνουν νέες λεπτομέρειες για τη δραματική έρευνα» που βασίστηκε «σε μυστική παρακολούθηση, ομολογίες και στοιχεία» που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η έρευνα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και πως οι φάκελοι που έχει δει το POLITICO δείχνουν πως οι πληρωμές από λόμπι και ξένες κυβερνήσεις στους εμπλεκόμενους της υπόθεσης Qatargate συνολικά ανέρχονται «σε 4 εκατομμύρια ευρώ» στη διάρκεια μίας «συνωμοσίας τεσσάρων ετών».

Αναφέρουν πως οι ασυνήθιστες ιστορίες που είπαν στους ερευνητές «οι ύποπτοι» έδειξαν «πώς τα έκρυψαν και πού κατέληξαν αυτά τα μεγάλα ποσά». Αναφέρουν έτσι πως κάποια από τα άφθονα ποσά που έρρεαν άφθονα «χάθηκαν σε ένα τρένο, άλλα ρίχθηκαν σε σκουπιδοντενεκέ, και άλλα χαρτονομίσματα γέμισαν καφέ χαρτοσακούλες ή βαλίτσες όταν γίνονταν πληρωμές σε χώρους στάθμευσης».

Οι ρεπόρτερ υποστηρίζουν πως πριν και μετά τη σύλληψη αλλά και αφότου αφέθηκε ελεύθερη η Καϊλή υποστήριξε πως δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στο σκάνδαλο διαφθοράς και προκαλεί τις διωκτικές αρχές να παρουσιάσουν, εάν διαθέτουν, στοιχεία εναντίον της.

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ δεν ξεχνούν και άλλους πρωταγωνιστές του σκανδάλου όπως ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που ομολόγησε το ρόλο του και τη «συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έκανε με το Κατάρ» ώστε να παρέχει «συμβουλευτικές υπηρεσίες» στο εμιράτο όταν μίλησε στους εισαγγελείς ώστε να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση.

Παρόλα αυτά, σύντομα, οι δημοσιογράφοι επιστρέφουν στην περίπτωση της Καϊλή και στον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο που δήλωσε πως η ίδια ανακάλυψε τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον πρώην σύντροφό της, Φρανσέσκο Τζόρτζι, από δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και πως μία από τις τσάντες με μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της με χαρτονομίσματα συνολικής αξίας έως 40.000 ευρώ «ήταν αποκλειστικά για χρήση σε έκτακτες περιπτώσεις» όπως «μία πυρηνική επίθεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα