ΑΘΗΝΑ
11:44
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, πάντως, πως θα υπερψηφίσει μέρος του νομοσχεδίου όπου οι διατάξεις έχουν «θετική στόχευση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατά την διάρκεια της διαβούλευσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας πως αποτελεί «ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης» να φορολογήσει την «παραοικονομία», δηλώνοντας πάντως πως θα υπερψηφίσει μέρος του νομοσχεδίου όπου οι διατάξεις έχουν « θετική στόχευση».

«Κάνετε μια τρύπα στο νερό και ενεργοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό βάζοντας τους επαγγελματίες απέναντι στους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους χαρακτηρίζετε συλλήβδην φοροφυγάδες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της βουλής.

«Η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου μέσα από διαδικασίες fast track. Τόσο ξαφνικά, μάλιστα, που δεν πραγματοποίησε διαβούλευση ούτε με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Εάν θέλατε, λοιπόν, να σχεδιάσετε μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, γιατί δεν ανοίγατε έναν οργανωμένο εθνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, φορείς και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να κάτσουμε στο τραπέζι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να βρούμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «Χρειαζόμαστε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό τη μείωση των άδικων έμμεσων φόρων και τη δικαιότερη κατανομή των άμεσων φόρων. Η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων μεταξύ 2012-2021 από 1,28 πήγε στο 1,83. Το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων φόρων καταβάλλεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που τους επιβαρύνετε ακόμα παραπάνω».

Ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δημιουργεί «τετελεσμένα» στους επαγγελματίες, καθώς θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, ενώ τόνισε την άδικη φορολόγηση βάσει του μέσου συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας της επιχείρησης, λέγοντας πως «Το τεκμήριο καταλαμβάνει εξίσου: Ένα παραδοσιακό καφενείο στην επαρχία και μια μεγάλη καφετέρια στο Κολωνάκι».

Επίσης, αναφέρθηκε στις σκανδαλώδεις  φοροαπαλλαγές, όπως τη μείωση φόρου στα κέρδη των μετόχων από 10% στο 5% (τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στην ΕΕ) αλλά και την κατακόρυφη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ ανά γονέα ή παππού σε κάθε παιδί, αναρωτώμενος εάν η κυβέρνηση «γνωρίζει» ποια είναι η μεσαία τάξη της χώρας.

«Απορρίπτουμε τον πυρήνα του νομοσχεδίου που αφορά στην οριζόντια φορολόγηση βάσει τεκμηρίου των ελεύθερων επαγγελματιών τη στιγμή που εξασφαλίζει μείωση της φορολογίας κεφαλαίου μέσω της μείωσης του συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και της μείωσης του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών. Θα ψηφίσουμε διατάξεις με θετική στόχευση, όπως αυτές που προωθούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και εκείνες που βάζουν κανόνες και όρια στην ανεξέλεγκτη πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Αντιπροτείνουμε μια πραγματικά γενναία και ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στον στρατηγικό μας στόχο, που είναι η οικοδόμηση ενός βιώσιμου, ανθεκτικού και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλίζει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα