ΑΘΗΝΑ
18:51
|
02.05.2024
«Το 2023 συμπεριλαμβάνει πλέον έξι μήνες και δυο εποχές που έσπασαν ρεκόρ» τόνισε η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παγκόσμια θερμοκρασία τους πρώτους 11 μήνες του χρόνου κατέρριψε υψηλό ρεκόρ 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, με τον Νοέμβριο να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί.

«Το 2023 συμπεριλαμβάνει πλέον έξι μήνες και δυο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Αυτός ο ασυνήθιστος Νοέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε δυο μέρες που οι θερμοκρασίας ήταν 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνει πως το 2023 είναι το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», υπογράμμισε η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος, Σαμάνθα Μπέρτζες.

Και στο βόρειο ημισφαίριο το φθινόπωρο ήταν «με μεγάλη διαφορά» το πιο ζεστό στην ιστορία , με τη θερμοκρασία στους 15,3 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή αυξημένη κατά 0,88 βαθμούς σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

«Όσο οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να μεγεθύνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και οι συνέπειες των κυμάτων καύσωνα και των ξηρασιών», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα