ΑΘΗΝΑ
19:56
|
27.04.2024
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενεργοποίησε για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ με επίκεντρο το δράμα των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και τείνει προς καταστροφή με πιθανώς μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους συνολικά για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής» τόνισε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε επιστολή που έγραψε προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας τους να το αποφύγουν αυτό «με κάθε κόστος».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι «μια ακόμη χειρότερη κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί, περιλαμβανομένων επιδημιών και μιας οξείας πίεσης προς μαζικές μετακινήσεις προς τις γειτονικές χώρες».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες με την επιστολή αυτή προχώρησε σε μία ασυνήθιστη κίνηση: Ενεργοποίησε το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ που δίνει τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επείγοντα θέματα που αφορούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας είναι «ανεπαρκής», «απλά αδυνατούμε να φθάσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη από βοήθεια στο εσωτερικό της Γάζας», τονίζει και προσθέτει:

«Οι δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών εταίρων τους έχουν αποδεκατιστεί από τις ελλείψεις ανεφοδιασμών, την έλλειψη καυσίμων, τη διακοπή των επικοινωνιών και την αυξανόμενη ανασφάλεια… Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία προς μία καταστροφή, που θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους Παλαιστινίους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο επιρροής για να εμποδίσει μια νέα κλιμάκωση και να βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση», τονίζει ο ίδιος, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ασκήσουν πιέσεις για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή».Εικόνα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα