ΑΘΗΝΑ
00:26
|
28.04.2024
Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει την Χαν Γιούνις, ενώ βομβαρδίζονται σχολεία και καταυλισμοί προσφύγων. Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς λέει το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί μία από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του πολιορκημένου θύλακα, πραγματοποιώντας πάνω από 250 αεροπορικές επιδρομές.

Από την αρχή του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16.248 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες στη Γάζα, αναφέρει σήμερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο ενημέρωσης της Χαμάς. Τουλάχιστον 43.616 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 7.600 αγνοούνται, τονίζεται.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν περισσότερους από 50.000 τόνους εκρηκτικών σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία, σχολεία και σε άλλα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή 52.000 οικιστικών μονάδων, 69 σχολείων, 121 κυβερνητικών κτιρίων και 100 τζαμιών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ-Άκσα στην κεντρική Γάζα είναι εξαιρετικά χαμηλά και θα μπορούσαν να εμποδίσουν το προσωπικό να πραγματοποιήσει σωτήρια θεραπεία, ανέφεραν την Τρίτη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα).

Η δραματική κατάσταση έκανε απόψε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να επικαλεστεί το άρθρο 99 για να επιστήσει την προσοχή του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι συμβαίνει εδώ και δύο μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε πως τα νοσοκομεία του θύλακα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο και πως πλέον στη Βόρεια Γάζα σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στο οποίο απέμειναν μόνο 20 ασθενείς λόγω σφοδρών μαχών και ελλείψεων νερού, καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων.

Τόνισε επίσης πως στη Λωρίδα της Γάζας πλέον υπολειτουργούν 14 νοσοκομεία από τα 36, άλλα τρία λειτουργούν στο ελάχιστο των δυνατοτήτων τους και 19 έχουν τεθεί πλήρως εκτός λειτουργίας.

Νέες επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων

Οι κατοχικές Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι είχαν εξαπολύσει επίθεση στην «καρδιά» του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα και ότι αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς του ναυτικού έκαναν επιδρομή στο αρχηγείο γενικής ασφάλειας της Χαμάς. Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν επίσης στο Shujai’iya, ένα άλλο προπύργιο της Χαμάς στο βορρά.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτια που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τοπικού νοσοκομείου και έναν δημοσιογράφο του AP.

Λάβαμε 45 μάρτυρες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε σπίτια τριών οικογενειών στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ την τελευταία ώρα, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο Δρ Ειάντ Αλ-Τάμπρι, επικεφαλής του νοσοκομείου Σουχάντα Αλ-Ακσα στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

Ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε την πόλη Χαν Γιούνις

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν την πόλη Χαν Γιούνις με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν πως ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε ένα σχολείο.

Ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού Στρατού, στρατηγός Γιαρόν Φινκελμαν, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, με την υποστήριξη πολεμικών αεροπλάνων, έφτασαν την Τρίτη στην καρδιά του Χαν Γιουνίς και περικύκλωσαν επίσης την πόλη. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες al Qassam, δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμετείχαν σε βίαιες συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς.

«Εξήντα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τώρα την περιοχή της Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, αρχηγός του επιτελείου των κατοχικών Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

«Έχουμε εξασφαλίσει πολλά προπύργια της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και τώρα επιχειρούμε κατά των προπυργίων της στον νότο», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό πεζικό μπήκε στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου διεξάγει σφοδρές μάχες στο έδαφος.

«Είμαστε στην καρδιά της Τζαμπαλίγια, στην καρδιά της Σουτζαϊγια (δύο τοποθεσίες της βόρειας Γάζας) και πλέον στο κέντρο και της Χαν Γιούνις», αναφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατηγός Γιαρόν Φίνκελμαν, διοικητής της Νότιας Διοίκησης, που κάνει λόγο «για την πιο σφοδρή ημέρα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Οκτωβρίου.

Επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό της Ναμπλούς

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός μιας ακόμη επιδρομής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, αυτή τη φορά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπάλατα στην κατεχόμενη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο 25χρονος Παλαιστίνιος, Abdulnaser al-Riyahi, κατέληξε στο νοσοκομείο Rafidia ύστερα από πυροβολισμό στο κεφάλι από τον ισραηλινό στρατό, ανεβάζοντας των αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης στους 264 από την έναρξη του πολέμου.

Ο διοικητής του κέντρου επιχειρήσεων της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ναμπλούς δήλωσε πως οι άλλοι τρεις τραυματίες φέρουν τραύματα από σφαίρες σε διάφορα σημεία του σώματός τους αλλά η κατάστασή τους είναι σταθερή. Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο αναφορές ντόπιες, μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε μία σύλληψη λίγο πριν αποχωρήσουν από τον καταυλισμό.

Παράλληλα, σε νέα, πολύωρη επιδρομή στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Στρατιωτικά οχήματα εμπόδισαν (όπως συνηθίζουν ατιμώρητα εδώ και χρόνια) τις προσπάθειες προσέλευσης των ασθενοφόρων.

Χαμάς: Τέλος η ανταλλαγή ομήρων αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα

Την παύση της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα θέτει η Χαμάς ως προϋπόθεση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και την ανταλλαγή ομήρων, καθιστώντας υπεύθυνο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη (5/12) ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς σε συνεντευξη Τύπου, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγή κρατουμένων έως όπου σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θεωρούμε τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό) Νετανιάχου πλήρως υπεύθυνο για τη ζωή των Ισραηλινών ομήρων και για την παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής», πρόσθεσε.

Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς στη Γάζα, λέει το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν περίπου τους μισούς από τους διοικητές μονάδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

«Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς.

Τη Δυτική Όχθη επισκέπτεται ο ΥΠΕΞ της Νικαράγουας

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα της Νικαράγουα έφθασε στη Δυτική Όχθη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «τη βάρβαρη επίθεση» του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αντιπρόεδρος – και σύζυγος του προέδρου – Ροσάριο Μουρίγιο.

«Ο αλληλέγγυος και μαχητικός αντιπρόσωπος του λαού και της κυβέρνησης της Νικαράγουας έφθασε στην πόλη της Ραμάλας, στην ηρωική Παλαιστίνη, έπειτα από ταξίδι που κράτησε πάνω από 24 ώρες», ανέφερε η κυρία Μουρίγιο σε επίσημα ΜΜΕ.

«Η αποστολή του υπουργού μας, την οποία του εμπιστεύτηκε ο κομαντάντε μας (…) είναι να μεταφέρει εν ονόματι του λαού και της κυβέρνησής μας την πιο αδελφική και μαχητική αλληλεγγύη», πρόσθεσε η Μουρίγιο, που είναι επίσης κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο Μονκάδα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόσθεσε.

Η Νικαράγουα έχει πάρει θέση υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης κι έχει ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.Η Μανάγουα διατηρεί επίσης διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αποκαταστάθηκαν το 2017, μετά τη διακοπή τους για επτά χρόνια.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα