ΑΘΗΝΑ
21:14
|
04.05.2024
Ανάχωμα, τσιμεντένια κομμάτια και ένα μωρό-παιχνίδι στο κέντρο συμβολίζουν τις μαύρες ημέρες των φετινών Χριστουγέννων στη Γάζα.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Παλαιστίνη εν καιρώ πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εκκλησία στην ιστορική πόλη της Βηθλεέμ, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ετοίμασε έναν συγκινητικό στολισμό για τα φετινά Χριστούγεννα, χρησιμοποιώντας συντρίμμια αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ενώ διαπράττεται γενοκτονία εναντίον του λαού μας στη Γάζα, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού φέτος. Δεν έχουμε όρεξη να γιορτάσουμε» είπε στο Anadolu ο πάστορας Μουνζίρ Ισαάκ της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Βηθλεέμ.

Ενώ οι δρόμοι στον χριστιανικό κόσμο είναι λαμπερά διακοσμημένοι και οι πόλεις φωταγωγούνται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη απέχουν από τις εξωφρενικές εορταστικές δραστηριότητες, περιορίζοντας τους εορτασμούς των Χριστουγέννων σε προσευχές και θεϊκές τελετουργίες.

Έτσι, αντί να στολίσει φέτος ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, η εκκλησία επέλεξε έναν στολισμό από συντρίμμια που συμβολίζει την καταστροφή στη Γάζα. Η διακόσμηση περιλαμβάνει ένα ανάχωμα από τσιμεντένια κομμάτια γύρω από ένα δενδρύλλιο ελιάς, και στο κέντρο αυτού του αναχώματος ένα μωρό-παιχνίδι, για να θυμίζει ένα βρέφος παγιδευμένο κάτω από τα συντρίμμια.

Γύρω από αυτά τα συντρίμμια, είναι τοποθετημένα σπασμένα κλαδιά δέντρων, διάφορες εικόνες και κεριά. Ο πάστορας Ισαάκ τόνισε, ότι το να παρουσιάζουν τη διακόσμηση των συντριμμιών αντί για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στην εκκλησία είναι ένα μήνυμα για τους ίδιους και τον κόσμο. «Το μήνυμά μας προς τους εαυτούς μας είναι το εξής: Ο Θεός είναι μαζί μας σε αυτόν τον πόνο. Ο Χριστός γεννήθηκε για να δώσει κουράγιο σε αυτούς που πονάνε και υποφέρουν. Ο Θεός είναι με τους καταπιεσμένους».

«Δεύτερον, θα θέλαμε να πούμε στις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο: «Δυστυχώς, τα Χριστούγεννα στην Παλαιστίνη είναι κάπως έτσι». Είτε χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι, αυτή είναι η κατάσταση που περνάμε στην Παλαιστίνη. Είμαστε εκτεθειμένοι σε μια γενοκτονία που στοχεύει όλους τους Παλαιστίνιους. Δυστυχώς, όταν σκεφτόμαστε τη γέννηση του Χριστού, σκεφτόμαστε τα μωρά που σκοτώθηκαν βάναυσα στη Γάζα».

Ο χριστιανικός κλήρος τόνισε, ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «σκότωσε το πνεύμα των Χριστουγέννων». Χριστιανοί από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την πόλη της Βηθλεέμ στα τέλη Δεκεμβρίου κάθε έτους, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, πιστεύοντας ότι είναι η γενέτειρα του Ιησού. Οι επισκέπτες της πόλης έρχονται στην εκκλησία της Γέννησης, χτισμένη πάνω από μια σπηλιά που πιστεύεται ότι είναι εκεί, όπου η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα