ΑΘΗΝΑ
20:28
|
03.05.2024
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, 57 φάρμακα βρίσκονται σε «περιορισμένη διαθεσιμότητα» και για 52 υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης.
Φάρμακα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων στην ελληνική αγορά διαπιστώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σύμφωνα με κατάλογο που δημοσιοποίησε σήμερα και στον οποίο αναγράφονται 109 σκευάσματα με περιορισμένη διαθεσιμότητα μεταξύ άλλων λόγω καθυστερημένων παραδόσεων, προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία και αυξημένη ζήτηση.

Ειδικότερα, 57 φάρμακα βρίσκονται σε «περιορισμένη διαθεσιμότητα» και για 52 υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης, δηλαδή βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη. Τα επτά σκευάσματα είναι καθαρά νοσοκομειακά, δηλαδή χορηγούνται μόνο εντός νοσοκομείων. Υπάρχουν πέντε παιδικά εμβόλια που είναι σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας, καθώς και τρία σκιαγραφικά.

Ποια φάρμακα δεν βρίσκεις εύκολα στα φαρμακεία

Στον κατάλογο του ΕΟΦ με τα δυσεύρετα φάρμακα περιλαμβάνονται αντιψυχωτικά σκευάσματα, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιώσεις, κορτιζονούχα αλοιφή, φάρμακο εισπνεόμενο για το άσθμα, ορμονικό σκεύασμα, αλοιφή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής. Αρκετά από τα σκευάσματα είναι νοσοκομειακά, όπως για παράδειγμα φάρμακα για αντιμετώπιση θρομβώσεων.

Δυσεύρετα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, σε περιορισμένη διαθεσιμότητα είναι ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α, ένα για την ηπατίτιδα Β, ένα για διφθερίτιδα-τέτανο και δύο για ιλαρά – παρωτίτιτιδα – ερυθρά. Ο ΕΟΦ σημειώνει δίπλα σε εμβόλιο και φάρμακο που είναι σε έλλειψη ότι υπάρχει εναλλακτικό σκεύασμα ίδια δραστικής που μπορεί να δοθεί κατόπιν οδηγιών του θεράποντος ιατρού.

Από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, πράγμα που σε ένα βαθμό έχει βοηθήσει στον περιορισμό των ελλείψεων καθώς φέτος δεν παρουσιάζεται το φαινόμενο να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων ακόμη και κοινά αντιπυρετικά και παυσίπονα…

Χτες μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα των μεγάλων αποθηκών φαρμάκων για ακύρωση της απόφασης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, κρίνοντας ότι ο σκοπός του ΕΟΦ είναι η «προστασία της δημόσιας υγείας με την διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα