ΑΘΗΝΑ
10:31
|
03.05.2024
Πέρσι ο Ζελένσκι ήταν για το περιοδικό TIME άνθρωπος της χρονιάς. Φέτος, επιλέχθηκε η Τέιλορ Σουίφτ. Μήπως άρχισε να δύει το «άστρο» του Ζελένσκι;
Τέιλορ Σουίφτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί το 2022 ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ονομάστηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ «άνθρωπος της χρονιάς» ωστόσο, στην πορεία αποδεικνύεται, πως η επιλογή ήταν μάλλον ατυχής σε ό,τι αφορά την πορεία του Ουκρανού ηγέτη το 2023.

Οι συνεχείς «εκστρατείες» σε δυτικές πρωτεύουσες για την εξασφάλιση όπλων, πυρομαχικών, προηγμένων πυραύλων ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών, υπήρξαν κατά το πρώτο εξάμηνο αρκετά προσοδοφόρες. Ωστόσο, από το φθινόπωρο και έπειτα, και κυρίως μετά την αδυναμία της υποτιθέμενης «ουκρανικής αντεπίθεσης» να αποδώσει τα μέγιστα (μολονότι αυτή ξεκίνησε με τη διαρκή και θερμή στήριξη στρατιωτικών «συμβούλων» από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Βρετανίας, Ισραήλ κ.α.) το πράγμα άρχισε να «κακοφορμίζει».

Όμως ο Ζελένσκι δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την απογοήτευση των συμμάχων του από τα πενιχρά αποτελέσματα της «ουκρανικής αντεπίθεσης» κατά του ρωσικού στρατού αλλά και τις έριδες Αμερικανών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο κογκρέσο που χάλασαν (ή μήπως διευκόλυναν; ) τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την περαιτέρω χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία με εκατοντάδες δισ. δολάρια (τα οποία ουσιαστικά καρπώνονται οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ).

Νετανιάχου εναντίον Ζελένσκι

Προσάναμμα στην απόφαση των Ρεπουμπλικάνων να  μην εγκρίνουν νέα χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία έδωσε προ διμήνου και η έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Αίφνης, ο περιζήτητος Ουκρανός Πρόεδρος που εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στα διεθνή ΜΜΕ με τις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις του για χρήμα, όπλα και «στήριξη», είδε να παραμερίζεται για χάρη του Νετανιάχου και του λεγόμενου «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». (σ.σ. Ενός «δικαιώματος» που οδήγησε στην εξαπόλυση μίας καταστροφικής επίθεσης κατά των Παλαιστινίων της Γάζας παράλληλα με εκείνη που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια, καθημερινά και πιο ύπουλα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη…).

Κατά έναν (διόλου μυστήριο) τρόπο, η καταστροφή στη Γάζα υποσκίασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις απαιτήσεις του ακόρεστου Ουκρανού προέδρου για χρήμα και πολεμοφόδια. Η άρνησή του (λόγω της στήριξης των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών) να ξεκινήσει με τη Ρωσία μία σοβαρή διαπραγμάτευση για τερματισμό του πολέμου είναι θέμα χρόνου να αλλάξει και να γίνει υπό (όχι ιδιαίτερα ευνοϊκούς) όρους.

Άραγε να πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ; Η απάντηση δεν είναι σίγουρη αλλά οι πρώτοι οιωνοί δείχνουν τη ζυγαριά να γέρνει προς τη μεριά του «ναι».

Η Τέιλορ Σουίφτ άνθρωπος της χρονιάς

Το περιοδικό ΤΙΜΕ που πέρσι τον είχε ξεχωρίσει σαν «άνθρωπο της χρονιάς» προτίμησε φέτος μία νεαρή Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια που όχι μόνον εξακολουθεί, επί χρόνια, (και παρά το νεαρό της ηλικίας της) να κάνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, να σαρώσει όλους τους μουσικούς στην πλατφόρμα Spotify και να αποτελέσει το αντικείμενο σπουδών σε τουλάχιστον τρία αμερικανικά πανεπιστήμια περιωπής (Stanford, Rice, Arizona State University).

Με το ένα και το άλλο, η 33χρονη Τέιλορ Σουίφτ κατάφερε να κατατροπώσει όχι μόνο τον Ζελένσκι αλλά και να βάλει κάτω άλλους «εκλεκτούς» των διεθνών ΜΜΕ όπως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI που έφτιαξε το πρόγραμμα ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο Γ’, κ.α.

Όπως και να’χει ο Βολοντίμιρ δεν έφαγε μόνον «πόρτα» από τη γερουσία των ΗΠΑ που του αρνήθηκαν το βράδυ της Τρίτης να ακούσουν μέσω τηλεδιάσκεψης τα επιχειρήματά του για μία νέα αδρή χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Τελικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφαγε τη «σκόνη» της Τέιλορ Σουίφτ που ονομάστηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως «άνθρωπος της χρονιάς» για το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα