ΑΘΗΝΑ
01:41
|
28.04.2024
Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ουκρανία συνδέεται με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο στις ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι-Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές εμπόδισαν μια κίνηση για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου βοήθειας για την Ουκρανία, αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν συμβιβασμούς όσον αφορά τα σύνορα που επεδίωκαν ως αντάλλαγμα.

Το πακέτο των 110 δισ. δολαρίων περιελάμβανε 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, καθώς και κεφάλαια για το Ισραήλ και βοήθεια για τη Γάζα. Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι τα κονδύλια των ΗΠΑ για την Ουκρανία ενδέχεται σύντομα να εξαντληθούν.

Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι αυτή η αποτυχία εξασφάλισης περισσότερης αμερικανικής βοήθειας θα σήμαινε «πολύ μεγάλη πιθανότητα» να χαθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ενώ τα μέλη των Ρεπουμπλικανών είναι γενικά υπέρ της βοήθειας προς την Ουκρανία, ορισμένοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το θέμα ως τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων εσωτερικών ανησυχιών σχετικά με τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές – συμπεριλαμβανομένου κάθε Ρεπουμπλικανού – ψήφισαν 51 υπέρ και 49 κατά της προώθησης του νομοσχεδίου, χωρίς να αποκτηθούν οι 60 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσιε. Η ψηφοφορία δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της βοήθειας για την Ουκρανία και στέλνει τους νομοθέτες πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με λίγες μέρες να απομένουν μέχρι το Κογκρέσο να προγραμματίσει τις χειμερινές διακοπές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ουκρανία συνδέεται με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «πρόθυμος να κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς στα σύνορα» προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τη βοήθεια.

«Αυτό δεν μπορεί να περιμένει», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να δώσουν στον Πούτιν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ελπίζει».

Επίσης την Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε 175 εκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία από την παροχή χρηματοδότησης που έχει ήδη εγκριθεί. Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού, καθώς και «εξοπλισμό για την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο τύπου.

Οι ανησυχίες για το μέλλον του πακέτου των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκαν την Τρίτη, αφού μια απόρρητη ενημέρωση για τους νομοθέτες με στόχο τη στήριξη της στήριξης για νέα κεφάλαια κατέρρευσε θεαματικά.

Οι γερουσιαστές φώναξαν ο ένας στον άλλο για την ασφάλεια των συνόρων και τουλάχιστον δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι αποχώρησαν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε επίσης μια εικονική ενημέρωση με τους νομοθέτες για ένα «θέμα της τελευταίας στιγμής», δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πακέτο περιλαμβάνει ήδη διατάξεις για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών για πρόσθετες αλλαγές στους κανόνες ασύλου έχουν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας χρειαζόταν εννέα ψήφους Ρεπουμπλικανών για να προχωρήσει – ένα όριο που τελικά ήταν πολύ υψηλό. Ορισμένοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα