ΑΘΗΝΑ
13:04
|
03.05.2024
Τα νομοσχέδια αυτά συνιστούν προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., μετά το πράσινο φως που δόθηκε τον περασμένο μήνα.
Ουκρανική βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία νομοσχέδια «κομμένα και ραμμένα» στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρούν τον «εξοστρακισμό» της ρωσικής γλώσσας από το ουκρανικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε βάρος των συμφερόντων του ρωσόφωνου ουκρανικού λαού, αλλά ενθαρρύνουν τις ανώτερες και ανώτατες σπουδές σε οποιαδήποτε άλλη από τις «επίσημες γλώσσες» της Ε.Ε. ενέκρινε σήμερα με 317 ψήφους υπέρ το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Τα νομοσχέδια αυτά συνιστούν προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., μετά το πράσινο φως που δόθηκε τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένα που αφορά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, την διασφάλιση των οποίων ζητά η Ουγγαρία που αντιτίθεται στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ουκρανός βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του στη βουλή ψήφισαν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν υπάρχει μία που προβλέπει πως τα ιδιωτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τη γλώσσα σπουδών εάν είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας πως οι σπουδαστές θα μελετούν ταυτόχρονα και την ουκρανική γλώσσα σε διαφορετικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σε τάξεις που μελετούν τις γλώσσες εθνικών μειονοτήτων, και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, θα εξασφαλίζεται το δικαίωμά τους για σπουδές σε αυτές τις γλώσσες ενώ οι σπουδαστές που ξεκίνησαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν την 1η Σεπτέμβρη 2018 σε γλώσσα μειονοτικής ομάδας θα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές μέχρι την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες που αφορούν και την επίσημη ουκρανική γλώσσα.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της ουκρανικής εφημερίδας pravda.com.ua/eng  ο βουλευτής Βολοντίμιρ Βιατρόβγιτς που συμμετείχε στους συντάκτες αυτού του νομοσχεδίου περί μειονοτήτων, διευκρίνισε πως οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τη ρωσική γλώσσα «τη γλώσσα επιτιθέμενου κράτους» και πως η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί επ’αόριστον και όχι για μόνο πέντε χρόνια όπως είχε αρχικά αποφασίσει η ουκρανική κυβέρνηση…

Η Βουδαπέστη έχει έρθει σε σύγκρουση με το Κίεβο σχετικά με τον περιορισμό, όπως λέει, των δικαιωμάτων των Ούγγρων στη δυτική Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση. Τα άλλα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν τις αυξήσεις προσωπικού στο Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τις πρόσθετες εξουσίες που αποκτά η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς σχετικά με τους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων.

«Μόλις τώρα το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τρεις από τους τέσσερις νόμους με συνταγματική πλειοψηφία που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπόλοιπα της έκθεσης για την Διεύρυνση της ΕΕ» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα σε ανάρτησή της στο Χ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μια τέταρτη απαίτηση, ένα νόμος για το lobbying, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την Τρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα