Το κοινοβούλιο της Δανίας υιοθέτησε νόμο που ποινικοποιεί την «ανάρμοστη μεταχείριση» κειμένων που έχουν μεγάλη θρησκευτική σημασία, απαγορεύοντας ντε φάκτο το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου μετά την επανειλημμένη βεβήλωση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ που οδήγησε σε εντάσεις σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στο τέλος μιας συζήτησης που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, το κείμενο υιοθετήθηκε κατά την τρίτη ανάγνωση από τα 94 εκ των 179 μελών του κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται στο εξής το κάψιμο, η βεβήλωση ή το ποδοπάτημα δημοσίως θρησκευτικών κειμένων ή με σκοπό να δημοσιεύονται ευρέως οι φωτογραφίες της βεβήλωσης. Θα απαγορευτεί επίσης το σχίσιμο, η κοπή ή το μαχαίρωμά τους.
Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πλέον πρόστιμο ή έως και δύο χρόνια φυλάκιση μετά από τη θετική ψηφοφορία.
Denmark passes law to stop Quran burnings https://t.co/HJ7Pg7iXdy
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 7, 2023
Για την κυβέρνηση της Δανίας, της οποίας κανένας εκπρόσωπος δεν μίλησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση, στόχος είναι πρωτίστως η προστασία των συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας.
«Η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά γι’ αυτό, και με βάσιμους λόγους… Αυτό στο οποίο καταλήγουν όλα είναι αν ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου καθορίζεται από εμάς ή αν υπαγορεύεται από το εξωτερικό», δήλωσε η Inger Stojberg, επικεφαλής του οι Δημοκρατικοί της Δανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αλλά η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν υποστήριξε ότι η κριτική για τη θρησκεία θα παραμείνει νόμιμη, καθώς το νομοσχέδιο θα είχε μόνο οριακό αντίκτυπο.
Τον Αύγουστο, όταν η κυβέρνηση πρότεινε τις αλλαγές, οι υπουργοί είπαν ότι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο αφού είδαν μέσα σε μερικές εβδομάδες 170 διαδηλώσεις, όπου συμπεριλαμβάνονταν το κάψιμο του Κορανίου μπροστά από ξένες πρεσβείες.
After a series of Quran burnings in Scandinavia caused uproar in Muslim communities, Denmark on Thursday banned the “improper treating” of religious texts in public. https://t.co/PexhJpa7m5
— The New York Times (@nytimes) December 8, 2023
Η Δανία και η γειτονική της Σουηδία πρόσφατα αποκρυστάλλωσαν την οργή των μουσουλμανικών χωρών. Στο Ιράκ για παράδειγμα, εκατοντάδες υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη που ασκεί μεγάλη επιρροή Μοκτάντα Σαντρ προσπάθησαν στα τέλη Ιουλίου να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πρεσβεία της Δανίας στη Βαγδάτη.
Μετά τις ταραχές αυτές, η Δανία ενίσχυσε για κάποιο διάστημα τους ελέγχους του στα σύνορα, πριν η κατάσταση επανέλθει στην κανονικότητα στις 22 Αυγούστου.