ΑΘΗΝΑ
15:30
|
28.04.2024
Διώκονται τα 28 μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion που διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη προόδου στην COP28.
Κρεμάστηκαν με σχοινιά από τη γέφυρα του Ριάλτο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι 28 ακτιβιστές που έβαψαν πράσινα τα νερά στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, οργανώθηκαν στη Ρώμη, το Μιλάνο και το Τορίνο.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι ακτιβιστές του ιταλικού κλάδου της οργάνωσης Extinction Rebellion, κρεμάστηκαν με σχοινιά αναρρίχησης, από τη γέφυρα του Ριάλτο πάνω από το κανάλι, ανοίγοντας πανό που έγραφε: «COP28: Ενώ η κυβέρνηση μιλάει, κρεμόμαστε από μια κλωστή».

Σε ανακοίνωσή της, η Extinction Rebellion ανέφερε: «Σε λίγες ώρες, αυτά τα νερά θα επανέλθουν όπως ήταν πριν. Εν τω μεταξύ, ενώ οι κυβερνήσεις μιλάνε, μετράμε τις ζημιές και τα θύματα από συνεχείς πλημμύρες και πυρκαγιές».

Τα μέλη της γνωστής οργάνωσης κατηγορούνται από την εισαγγελία για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, διαδήλωση η οποία δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη άδεια, διάχυση επικίνδυνων ουσιών και άσκηση βίας.

Η ομάδα είπε ότι το οπτικό αποτέλεσμα δημιουργήθηκε από μια βαφή φλουορεσκεΐνης που είναι αβλαβής και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τον εντοπισμό αντικειμένων στο νερό.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγνάρο έκανε λόγο για «οικολογικούς βανδάλους» και κάλεσε τις ιταλικές αρχές να τους τιμωρήσουν.

Οι περισσότεροι ακτιβιστές, προσήχθησαν στην αστυνομική διεύθυνση της Βενετίας, όπου και παρέμειναν για έξι ώρες. Για πέντε από αυτούς, εκδόθηκε και απόφαση η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην πόλη, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με την δράση τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα