ΑΘΗΝΑ
16:39
|
03.05.2024
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βοήθησε την Κύπρο να αποτρέψει μια επίθεση με εντολή του Ιράν εναντίον Ισραηλινών και Εβραίων στο νησί.
Αστυνομικά οχήματα φτάνουν σε δικαστήριο, όπου εκδόθηκε διάταγμα κράτησης εναντίον ενός άνδρα που είναι ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας Ισραηλινών επιχειρηματιών στο νησί, στη Λευκωσία, Κύπρος, 6 Οκτωβρίου 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ βοήθησε την Κύπρο να αποτρέψει μια επίθεση με εντολή του Ιράν εναντίον Ισραηλινών και Εβραίων στο νησί, δήλωσε την Κυριακή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι τέτοιες συνωμοσίες αυξάνονται από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έδωσε λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη επίθεση, αλλά ανέφερε στη δήλωση εκ μέρους της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ ότι το Ισραήλ «ανησυχεί» από αυτό που θεωρεί ως ιρανική χρήση της ελεγχόμενης από τους Τούρκους βόρειας Κύπρου «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς όσο και ως επιχειρησιακή περιοχή και περιοχή διέλευσης».

Το αποσχισμένο τουρκοκυπριακό κράτος στη βόρεια Κύπρο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, η οποία ασκεί έντονη κριτική στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νότο της Κύπρου έχει στενές σχέσεις με το Ισραήλ.

Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο. Η πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία έκλεισε.

Νωρίτερα την Κυριακή, ελληνοκυπριακή εφημερίδα στον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση νότο της Κύπρου ανέφερε ότι οι αρχές είχαν συλλάβει δύο Ιρανούς για ανάκριση για ύποπτο σχεδιασμό επιθέσεων σε Ισραηλινούς πολίτες που ζουν στην Κύπρο.

Τα δύο άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια συλλογής πληροφοριών για πιθανούς ισραηλινούς στόχους, ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου χωρίς να επικαλείται πηγές. Αυτά τα άτομα είχαν περάσει από το βορρά, είπε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ανώτερος Κυπριακός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την πολιτική σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προειδοποιεί για προγραμματισμένες επιθέσεις εναντίον πολιτών του στην Κύπρο. Ο Νετανιάχου είπε τον Ιούνιο ότι μια ιρανική επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων στην Κύπρο είχε αποτραπεί. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε υποτιθέμενη συνωμοσία επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο.

Η Κύπρος διχάστηκε σε μια τουρκική εισβολή το 1974 που προκλήθηκε από ένα σύντομο πραξικόπημα ελληνικής έμπνευσης.

Η πρόσβαση μεταξύ του βορρά και του νότου της Κύπρου μπορεί να γίνει μέσω ορισμένων σημείων διέλευσης που πλαισιώνουν μια «ζώνη ανάσχεσης» που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά η γραμμή των 180 χιλιομέτρων είναι επίσης γνωστό ότι είναι πορώδης, με μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις σε εδάφη που δεν φυλάσσονται καλά.

Μόλις 40 λεπτά πτήσης από το Ισραήλ, και οι δύο πλευρές της Κύπρου αποτελούν δημοφιλή προορισμό διακοπών και επενδύσεων για χιλιάδες Ισραηλινούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα