ΑΘΗΝΑ
23:34
|
20.05.2024
Οι ΗΠΑ που πούλησαν τις βόμβες στο Ισραήλ κάνουν τώρα πως τάχα αιφνιδιάστηκαν από τη χρήση τους σε βάρος αμάχων στον Λίβανο.
Βόμβες λευκού φωσφόρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρεσιτάλ υποκρισίας έδωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, κάνοντας τάχα πως «αιφνιδιάστηκε» από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post  που ανέφερε τον εντοπισμό αμερικανικών βλημάτων λευκού φωσφόρου που χρησιμοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά αμάχων στον Νότιο Λίβανο τον περασμένο Οκτώβριο προκαλώντας βαθιά εγκαύματα σε τουλάχιστον εννιά Λιβανέζους αμάχους.

«Οποιαδήποτε στιγμή δίνουμε πράγματα όπως τα βλήματα λευκού φωσφόρου σε έναν άλλο στρατό, γίνεται πάντα με την προσδοκία πως θα χρησιμοποιηθούν πλήρως για νόμιμη χρήση» είπε απόψε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τον ισραηλινό στρατό και τον στρατό όποιου άλλου εταίρου τους να χρησιμοποιούν τα όπλα «υπό το νόμο ένοπλης σύρραξης».

Σε σχέση με το ρεπορτάζ της Ουάσιγκτον Ποστ, ο Κίρμπι ανέφερε:

«Βεβαίως και είμαστε ανήσυχοι για τη χρήση (σ.σ. λευκού φωσφόρου). Θα υποβάλλουμε ερωτήσεις για να προσπαθήσουμε να μάθουμε κάτι περισσότερο.

Θραύσματα αμερικανικών βομβών λευκού φωσφόρου

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφερόταν μεταξύ άλλων πως τουλάχιστον τρία βλήματα διαμετρήματος 115 χιλιοστών, που κατασκευάστηκαν σε Λουιζιάνα και Αρκάνσας το 1989 και το 1992, και χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια αμάχων στον Νότιο Λίβανο κάνοντάς τα στάχτη.

Ανέφερε επίσης τη χρήση τέτοιων εμπρηστικών βλημάτων στις 10 και στις 16 Οκτώβρη ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου επειδή «ήταν αδιάκριτη επίθεση που τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά αμάχους και προκάλεσε φθορές σε αντικείμενα πολιτών και γι’ αυτό ήταν παράνομη».

Διεθνείς συνθήκες προτείνουν την απαγόρευση της χρήσης των βομβών λευκού φωσφόρου σε αστικές περιοχές επειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα μεταξύ των οποίων βαθιά εγκαύματα σε ανθρώπους.

Σε σχέση με το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε απόψε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αναμένουν «κάθε χώρα» στην οποία δίνουν όπλα να τα μεταχειρίζεται «σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου» και πως το «Ισραήλ δεν αποτελεί εξαίρεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα