ΑΘΗΝΑ
10:48
|
02.05.2024
Κλιμακώνεται η προσπάθεια φίμωσης των αμερικανικών πανεπιστημίων για το Παλαιστινιακό, με τις προέδρους μεγάλων ιδρυμάτων να βρίσκονται στο στόχαστρο.
Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετές εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπέγραψαν την Κυριακή 10/12 μια επιστολή ζητώντας από τους διευθυντές των πανεπιστημιακών τμημάτων να μην υποκύψουν στις πολιτικές πιέσεις για την απόλυση της προέδρου του Πανεπιστημίου έπειτα από μια αμφιλεγόμενη κατάθεσή της στο Κογκρέσο σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Μια συνοπτικά διατυπωμένη επιστολή υπογράφηκε από τουλάχιστον 570 καθηγητές και παραδόθηκε το βράδυ της Κυριακής στην 13μελή εταιρεία του Χάρβαρντ, η οποία έχει την εξουσία να απολύσει την πρόεδρο του πανεπιστημίου Κλοντίν Γκέι. Περισσότεροι καθηγητές δήλωσαν ότι ήθελαν επίσης να υπογράψουν, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της επιστολής.

Οι πιέσεις όσον αφορά την Κλοντίν Γκέι κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά την αναγκαστική παραίτηση της προέδρου του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Λιζ Μάγκιλ το Σάββατο 9/12.

Η Γκέι του Χάρβαρντ, η Μάγκιλ του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Σάλι Κόρνμπλουθ, κατέθεσαν ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Η τριάδα αρνήθηκε να απαντήσει οριστικά «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση της Ρεπουμπλικανής εκπροσώπου Ελίζ Στεφανίκ για το εάν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων θα παραβίαζε τους κώδικες συμπεριφοράς των πανεπιστημίων τους σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση, λέγοντας ότι αυτό έπρεπε να εξισορροπηθεί με την προστασία της ελευθερία του λόγου.

Περισσότεροι από 70 Αμερικανοί νομοθέτες, στην πλειονότητά τους Ρεπουμπλικανοί, υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε από τα διοικητικά συμβούλια των τριών πανεπιστημίων να απομακρύνουν τις προέδρους, επικαλούμενοι τη δυσαρέσκεια για την κατάθεσή τους.

Αλλά η Άλισον Φρανκ Τζόνσον, καθηγήτρια ιστορίας στο Χάρβαρντ και μια από τους υπογράφοντες της επιστολής που παραδόθηκε στην εταιρεία του πανεπιστημίου, απέρριψε τις πολιτικοποιημένες εκκλήσεις για απομάκρυνση της Γκέι.

«Έχω την εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υποστήριξη έχει, ως υπότροφος, συνάδελφος και διαχειριστής, στο πανεπιστήμιο – μεταξύ άλλων από ανθρώπους που μερικές φορές διαφωνούν μαζί της», έγραψε η Φρανκ Τζόνσον σε ένα email. «Δεν θέλουμε να τη χάσουμε εξαιτίας ενός πολιτικού κόλπου», τόνισε.

Ο Φρανκ Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η επιστολή ζητά από την εταιρεία του Χάρβαρντ «να μην υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για απομάκρυνση του προέδρου».

Εβραίοι φοιτητές, οικογένειες και απόφοιτοι έχουν κατηγορήσει τα πανεπιστήμια ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό, ειδικά σε δηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 17.700 νεκρούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, χιλιάδες αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες τραυματισμένους.

Να τονιστεί ότι στα εν λόγω αμερικανικά πανεπιστήμια, γίνεται συστηματικής προσπάθεια ώστε η οποιαδήποτε φιλοπαλαιστινιακή δήλωση να ταυτιστεί άμεσα με αντισημιτισμό, σχεδόν από τις απαρχές της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χαμάς. Εδώ και αρκετό καιρό λαμβάνει χώρα η στοχοποίηση φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, τόσο μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο και έξω από αυτά, από αποφοίτους, πολιτικούς και χρηματοδότες των εν λόγω πανεπιστημίων, οι οποίοι απειλούν να σταματήσουν τις χρηματικές δωρεές προς τα ιδρύματα και να επιβάλλουν κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα