ΑΘΗΝΑ
04:41
|
01.05.2024
Αποστολή 12 πρεσβευτών και διπλωματών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας είδε στη Ράφα το δράμα των Παλαιστινίων.
ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας απαίτησαν σήμερα κατά την επίσκεψή τους στη Ράφα οι 12 διπλωματικοί απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για τα αδιανόητα δεινά που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός.

Οι διπλωμάτες που έφθασαν στην περιοχή στη διάρκεια αποστολής που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατευθύνθηκαν στη Ράφα από την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά προς τη μεθοριακή διάβαση της παλαιστινιακής μεθοριακής πόλης, που είναι εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες το μοναδικό πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έχει κάποιο μήνυμα για τις χώρες που αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αρκέστηκε να πει δύο λέξεις: «Φθάνει πια!».

Τα περισσότερα μέλη των Ηνωμένων Εθνών τάσσονται υπέρ της άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν στην πολιτική και διπλωματική «προστασία» του Ισραήλ, ασκώντας την περασμένη Παρασκευή βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι 12 απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας αφού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Αλ Αρίς της Αιγύπτου, ενημερώθηκαν από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Ράφα, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από εκεί.

«Η πραγματικότητα είναι χειρότερη απ’ όσο μπορεί να περιγραφεί με λόγια» είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ισημερινού Χοσέ Ντε Λα Γκάσκα αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από την UNRWA, προσθέτοντας: «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανταποκριθούμε στην κατάσταση».

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί προέβλεψε «έκρηξη κοινωνικής αναταραχής» επειδή εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που δεν έχουν φάει τίποτα εδώ και πολλές ημέρες λεηλάτησαν κέντρα διανομής βοήθειας και σταμάτησαν φορτηγά στους δρόμους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μερικές προμήθειες για τις οικογένειές τους.

«Δεν υπάρχει αρκετή βοήθεια. Η πείνα κυριαρχεί στη Γάζα (…) οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο τσιμέντο»  τόνισε.

Μέσω της Ράφα έχουν περάσει στη Γάζα περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων αλλά τα στελέχη του ΟΗΕ θεωρούν ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των Γαζαίων.

Νέες διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά πιθανώς (αύριο αργά το βράδυ) ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν και πάλη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου όλες οι εμπόλεμες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών διαδρόμων» για να περάσει βοήθεια στη Γάζα.

Επίσης, αύριο θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις Γάζα, κατόπιν αιτήματος αραβικών και μουσουλμανικών χωρών. Είναι πιθανόν να τεθεί σε ψηφοφορία (μη νομικά δεσμευτικό) σχέδιο απόφασης με την οποία θα ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα