ΑΘΗΝΑ
12:37
|
30.04.2024
Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στη συγχώνευση τμημάτων και τις μετακινήσεις μαθητών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη συγχώνευση σχολείων στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να μην προχωρήσουν στην παραπάνω ενέργεια, αλλά να μεριμνήσουν για την κανονική λειτουργία των σχολείων με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και διορισμό εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα την Τετάρτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Οι γονείς δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας να θρυμματιστεί στη λογική του «κόστους» και της «βιωσιμότητας».

Με αυτό οδηγό, δίνουμε έναν αγώνα σε πολλά επίπεδα. Έναν αγώνα που ξεκινά από το Σύλλογο Γονέων και την κοινότητα του Σχολείου, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, απευθύνεται στη Διοίκηση του Δήμου, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τους βουλευτές των κομμάτων και φτάνει μέχρι τον υπουργό και τον Πρωθυπουργό.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Καμία και κανένας δεν θα επιτρέψουμε να βάλει τη μόρφωση, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών μας, στο ζύγι “κόστους – οφέλους”. Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί.

Το δηλώσαμε ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι μας βρίσκει αντίθετους, η πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Αρ. Πρωτ. 28719/2-112023) προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, για συγχώνευση του 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο.

Ο σχεδιασμός της ΔΔΕ μεθοδεύτηκε στα κρυφά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση όχι μόνο των γονέων των μαθητών των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών. Παρά και ενάντια στην σχετική σύσταση του Υπουργείου Παιδείας για «απαραίτητη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών».

Η ίδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί η συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού των σχολείων μας, με “κόφτες” και “διαρροές” έρχεται σήμερα και μας κουνάει το δάχτυλο. Παράλληλα μας απειλεί ότι ακόμα και αν δεν εγκριθεί η συγχώνευση, θα φροντίσει να συρρικνώσει τον αριθμό των μαθητών, με αλλαγή των γεωγραφικών ορίων.

Μετά την μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης συναντήθηκαν με τον κο A. Κόπτση, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη του ΜΟΝΟ την εισήγηση της ΔΔΕ, προχώρησε σε θετική γνωμοδότηση υπέρ των συγχωνεύσεων.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, γράφουν στις σόλες των παπουτσιών τους τις αντιδράσεις γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των υπο συγχώνευση σχολείων, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης που έχει δηλώσει ότι θα γνωμοδοτήσει αρνητικά, των Α’,Β’ Γ’ ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Είμαστε αποφασισμένοι, με δυναμικές, μαζικές, συντονισμένες κινητοποιήσεις, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να βάλουμε φρένο στις συγχωνεύσεις.

Αυτό αναδείχθηκε μέσα από τη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήσαμε με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπων όλων των Συλλόγων Γονέων και των Επιτροπών Γονέων των υπό συγχώνευση σχολείων (13ο, 4ο, 30ο, 12ο Γυμνάσιο, 17ο και 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 4ο και 5ο Λύκειο Καλαμαριάς), των Δημοτικών Σχολείων (34ο, 36ο, 55ο) εκπροσώπων των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες, σε συνέντευξη τύπου και στην πραγματοποίηση κινητοποίησης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ).

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας κο Κ. Πιερρακάκη να ακούσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αφουγκραστεί την αγωνία μας και να μην προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των σχολείων μας.

Ζητούμε να διασφαλίσει τη μόρφωση των παιδιών μας:

Σε σχολεία σύγχρονα, ασφαλή με όλους τους βοηθητικούς χώρους και τις υποδομές!

Με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Με διορισμό όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να μη λειτουργούν με κενά.

Ακόμα να μεριμνήσει ώστε:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε μεταβολή των γεωγραφικών ορίων των σχολείων που θα οδηγήσει στην αποψίλωση τους από μαθητικό δυναμικό.

Να μην υπάρξει καμία αναγκαστική μετακίνηση μαθητών των σχολείων της περιοχής».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα