ΑΘΗΝΑ
20:20
|
11.05.2024
Τόνισε την αντίθεσή του σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την επόμενη μέρα στη Γάζα, έχοντας τις πλάτες ζεστές από τη στήριξη Μπάιντεν.
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις διαφωνίες του με τις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν  για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου ανέδειξε το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με αφορμή τη δήλωση Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο πως γενικά διαφωνεί με τον Νετανιάχου αλλά «στηρίζει αταλάντευτα» το Ισραήλ και την ασφάλειά του αλλά και τον πόλεμο που αυτό κάνει έναντι της Χαμάς, ανέφερε πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ σε σχέση με το όραμα που επιθυμούν να διαμορφώσουν για την μεταπολεμική Γάζα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιοποίησε νωρίς το απόγευμα ο Νετανιάχου αναφέρει:

«Εκτιμώ βαθιά την αμερικανική υποστήριξη για την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων μας. Μετά από εντατικό διάλογο με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους ανθρώπους του, πήραμε πλήρη υποστήριξη για τη χερσαία επιχείρηση και για περιορισμό της διεθνούς πίεσης για τερματισμό του πολέμου.

Δεν μπορεί όμως μετά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των μαχητών μας, να επιτρέψουμε στη Γάζα εκείνους που διδάσκουν τον τρόμο, που υποστηρίζουν τον τρόμο, που τον χρηματοδοτούν. Η Γάζα δεν θα γίνει Χαμαστάν ούτε Φαταχστάν»

Ο Νετανιάχου με τον τρόπο αυτό επιχείρησα να απαντήσει σε επικρίσεις που δέχθηκε σήμερα για σχόλια που έκανε τη Δευτέρα το βράδυ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσσετ σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, λέγοντας πως οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο προκάλεσαν «τόσους θανάτους όσο η άγρια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ» στις 7 Οκτώβρη.

Οι δηλώσεις αυτές αποδοκιμάστηκαν σήμερα από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γες Ατίντ, και πρώην πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ, που μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι πλέον αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς τον πρωθυπουργό «που διενεργεί μία διεστραμμένη πολιτική εκστρατεία σε καιρό πολέμου με αποκλειστικό σκοπό να άρει από πάνω του την ευθύνη και να κατηγορήσει άλλους ή να δημιουργήσει μίσος… το έθνος αξίζει μία εναλλακτική ηγεσία».

Εντεινόμενες επιθέσεις στο φόντο επιδημιών και αύξησης θυμάτων

Το νέο διάγγελμα Νετανιάχου έρχεται στο φόντο των εντεινόμενων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο 18.412 ανθρώπων από την έναρξη των επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου και τον τραυματισμό πάνω από 50.000 άλλων.

Στις επιχειρήσεις του στρατού συμπεριλαμβάνονταν σήμερα νέες επιθέσεις σε νοσοκομεία του θύλακα, πυρά σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και ταπεινώσεις και μαζικές συλλήψεις εκτοπισμένων αμάχων για ανακρίσεις.

Παράλληλα, διευθυντές όσων νοσοκομείων έχουν απομείνει στη Λωρίδα της Γάζας και υπολειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σχεδόν στα πάντα καταγράφουν μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων τηλεοπτικών δικτύων την έξαρση επιδημιών, εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα διάρροιας, ιώσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού ακόμη και την εκδήλωση αρκετών κρουσμάτων ευλογιάς σε παιδιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα