ΑΘΗΝΑ
08:30
|
01.05.2024
Νέα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με επίκληση ψηφίσματος του 1950 για να παρακαμφθεί το αμερικανικό βέτο.
Θερίζουν οι ασθένειες μεταξύ των εκτοπισμένων που συνωστίζονται στη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Βόρεια Γάζα που βρισκόταν υπό πολιορκία εδώ και ημέρες, ενώ συνεχίζεται και το σφυροκόπημα στον Νότο με επίκεντρο την Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασραφ αλ-Κούντρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες –συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού– στην αυλή του νοσοκομείου.

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να δράσουν άμεσα για να σώσουν τις ζωές όσων βρίσκονται στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά και τουλάχιστον πέντε γυναίκες, από ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, ενώ δύο ακόμα έχασαν τη ζωή τους στη Χαν Γιουνίς από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του ανακοίνωσε πως 20 από τους 105 στρατιώτες του που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης έχασαν τη ζωή τους από φιλικά πυρά και ατυχήματα.

Διάρροια και ευλογιά εξαπλώνονται στη Ράφα

Η υγειονομική κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται καθημερινά με χαρακτηριστική την πόλη της Ράφα, όπου το νοσοκομείο Αμπού Γιούσεφ αλ-Ναζάρ, όπως αναφέρει ο διευθυντής του, δέχεται καθημερινά 1.500 κρούσματα εντερικών παθήσεων λόγω έλλειψης τροφίμων.

Καθώς οι εκτοπισμένοι του βορρά συνωστίζονται στην περιοχή, η διάρροια και η γρίπη εξαπλώνονται, ενώ έχουν αναφερθεί και κρούσματα ευλογιάς σε παιδιά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε για μια ακόμα φορά την ανησυχία του για την σύλληψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και τους παρατεταμένους ελέγχους των υγειονομικών κομβόι που οδήγησαν στον θάνατο ενός ασθενούς.

«Ανησυχούμε βαθιά για τους παρατεταμένους ελέγχους και την κράτηση εργαζομένων στον τομέα της υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ήδη εύθραυστων ασθενών», έγραψε ο Τέντρος  Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στο X.

Μια αποστολή υπό την ηγεσία του ΠΟΥ προς το Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Αχλί αναγκάστηκε να σταματήσει σε σημείο ελέγχου το Σάββατο στην διαδρομή της προς και από τη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα ένας ασθενής να χάσει τη ζωή του λόγω καθυστερήσεων, ενώ συνελήφθη και προσωπικό της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθη επίσης, όπως αναφέρει.

Νέα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη για να συζητήσει μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Η τελευταία φορά που η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε για αυτό το θέμα ήταν στις 27 Οκτωβρίου, όταν 120 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος της Ιορδανίας που ζητούσε «άμεση, διαρκή και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών».

Μετά την δυστοκία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει σχετική απόφαση, λόγω του αμερικανικού βέτο, η Αίγυπτος και η Μαυριτανία επικαλέστηκαν για την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση το ψήφισμα 377A (V),το οποίο αναφέρει ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι σε θέση να διατυπώσει την κύρια ευθύνη του για τη διατήρηση της ειρήνης, η Γενική Συνέλευση μπορεί να παρέμβει.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα υιοθετήθηκε, μετά από εισήγηση των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου 1950, εν μέσω του πολέμου της Κορέας, όταν η πρώην Σοβιετική Ένωση εμπόδιζε κάθε πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας να σταματήσει την ένοπλη σύρραξη και προβλέπει ότι αν κριθεί σκόπιμο, η Γενική Συνέλευση μπορεί να προβεί σε σύσταση για τη μη χρήση βίας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι όποιες συστάσεις της ΓΣ νομικά δεν είναι δεσμευτικές, άρα τα κράτη μπορούν να αγνοήσουν τις προτάσεις της χωρίς να υποστούν συνέπειες. Το Ισραήλ επανειλημμένα έχει αγνοήσει ψηφίσματα του ΟΗΕ, στηριζόμενο στην διπλωματική υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο και επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και στο άλλο μέτωπο, στο Βόρειο Ισραήλ, καθώς όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο σε μια περιοχή κοντά στη κοινότητα Μαλκία. Οι πύραυλοι έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή, είπε ο Daniel Hagari στο X, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από ισραηλινή επιδρομή στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ενώ αναφέρθηκαν ισραηλινές επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία των κατεχόμενων εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι ο πόλεμος «θα πάρει χρόνο»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αντέκρουσε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι η επιχείρηση κατά της Χαμάς «θα πάρει χρόνο».

«Θα αμυνθούμε. Αγωνίζομαι για το μέλλον του Ισραήλ», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ, μέλος του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, μιλώντας στο Associated Press.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αρνήθηκε να δεσμευτεί σε οποιεσδήποτε σταθερές προθεσμίες και επεσείμανε ότι η τρέχουσα φάση, που χαρακτηρίζεται από σκληρές επίγειες μάχες που υποστηρίζονται από αεροπορικές δυνάμεις, θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες και ότι η περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα πιθανόν να συνεχιστεί για μήνες.

Πρόσθεσε ότι η επόμενη φάση θα είναι μάχες χαμηλότερης έντασης ενάντια στους «θύλακες αντίστασης» και θα απαιτήσει από τα ισραηλινά στρατεύματα να διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα