Τουλάχιστον 100 ελέφαντες έχουν πεθάνει στο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε λόγω της λειψυδρίας που έχει στραγγίξει τους νερόλακκους στους οποίους έβρισκαν νερό τα ζώα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Προστασία των Ζώων (IFAW) εξηγεί πως η «μακροχρόνια ξηρασία μείωσε δραματικά τους κάποτε άφθονους νερόλακκους» του Εθνικού Πάρκου Χουάνγκε, προκαλώντας τον θάνατο σε «τουλάχιστον 100 ελέφαντες λόγω της έλλειψης νερού».
Το εθνικό πάρκο Χουάνγκε αποτελείται από 14.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φιλοξενεί περίπου 45 χιλιάδες ελέφαντες, από τις 100 χιλιάδες που υπολογίζεται ότι κατοικούν στη χώρα.
Οι αρχές στηρίζονται σε γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια για την τροφοδοσία των ελεφάντων με νερό, μιας και στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη πηγή νερού που να καλύπτει τις ανάγκες των ζώων.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 104 γεωτρήσεις με ηλιακή ενέργεια, οι αρχές του πάρκου λένε ότι δεν είναι αρκετές και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες στεγνώνουν τους φυσικούς νερόλακκους, αναγκάζοντας τα ζώα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τροφή και νερό», ανέφερε η οργάνωση, τονίζοντας ότι οι θάνατοι των ζώων «πρέπει να θεωρηθούν ως σύμπτωμα των προκλήσεων που επηρεάζουν τη διατήρηση των φυσικών πόρων της περιοχής, γεγονός που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή».
Τον Σεπτέμβριο, η Αρχή Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε ανέφερε ότι πολλά ζώα αναγκάζονταν να μετακινηθούν από το εθνικό πάρκο στη γειτονική Μποτσουάνα προς αναζήτηση νερού και τροφής.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχει χαρακτηρίσει το Νότιο μέρος της αφρικανικής Ηπείρου ως περιοχή σε κίνδυνο, λόγω της αυξημένης πιθανότητας ακραίας ζέστης και μειωμένες βροχοπτώσεις , γεγονός που προκύπτει από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης: