ΑΘΗΝΑ
15:28
|
28.04.2024
Έναν καινούργιο κίνδυνο για το προστατευόμενο είδος φέρνει στο φως νέα έρευνα.
Μόλις 350.000 αφρικανικοί ελέφαντες της σαβάνας ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο θάνατος έξι εκ των 35 ελεφάντων της αφρικανικής Σαβάνας το 2020 στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε, φαίνεται να προκλήθηκε από βακτήριο που μέχρι σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί να προσβάλει το ζώο, προκαλώντας σηψαιμία, αποκαλύπτει νέα ερεύνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Πρόκειται για το βακτήριο «Bisgaard taxon 45», το οποίο έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε δαγκώματα από τίγρεις και λιοντάρια.


Το συγκεκριμένο βακτήριο δεν θεωρούταν επικίνδυνο μέχρι πρότινος, ωστόσο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, φαίνεται να δημιουργεί λοίμωξη που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για το προστατευόμενο είδος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φάλκο Στάινμπαχ του Οργανισμού Υγείας Ζώων και Φυτών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες.

«Αυτό είναι σχετικά συνηθισμένο. Έχουμε πολλά παθογόνα που [συνήθως] δεν προκαλούν ασθένειες – και σίγουρα όχι θάνατο. Αλλά αν η άμυνα του ξενιστή καταρρεύσει, αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να εξαπλωθούν και στο τέλος, δεν προκαλεί μόνο τοπική μόλυνση μετά από ένα δάγκωμα – αλλά προκαλεί σοβαρή ασθένεια».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί «η σχέση μεταξύ αυτής της μόλυνσης και του στρες που σχετίζεται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, που μπορεί να κάνουν πιο πιθανές τις επιδημίες».

Ας ελπίσουμε ότι με περαιτέρω μελέτες, θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε όχι μόνο τι οδηγεί σε αυτά τα κρούσματα, αλλά και ίσως να βρούμε στρατηγικές παρέμβασης – ενδεχομένως ακόμη και ένα εμβόλιο. Αλλά αυτό θα απαιτούσε σημαντικά εκτενέστερη έρευνα.

Η είδηση αυτή έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα, δεδομένου της κοινωνικότητας του ζώου, και τον κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης του βακτηρίου, ενώ υπάρχουν μόλις 350.000 ελεύθεροι αφρικανικοί ελέφαντες και και η μείωση τους υπολογίζεται κατά 8% ετησίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα