ΑΘΗΝΑ
16:47
|
03.05.2024
Το δικαστήριο δικαίωσε κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διαμαρτύρονταν για τους θανάτους πολλών εκατοντάδων πτηνών και την ηχορύπανση.
Ανεμογεννήτριες στο νομό Ερώ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαιώθηκε ο μαραθώνιος δικαστικός αγώνας περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων περιοχής του νομού Ερώ της νότιας Γαλλίας κατά της θυγατρικής γερμανικής εταιρίας που εγκατέστησε σε περιοχή-πέρασμα ενός σπάνιου είδους χρυσαετούς επτά ανεμογεννήτριες.

Γαλλικό ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της προσφυγικής των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρίας που διαχειρίζεται τις ανεμογεννήτριες να τις αποσυναρμολογήσει μέσα στους επόμενους 15 μήνες. Με την απόφαση αυτή δικαίωσε κατοίκους και οργανώσεις που είχαν καταγγείλει πως η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή οφείλεται για τους θανάτους πτηνών (και δη ενός προστατευόμενου είδους χρυσαετού που απειλείται με εξαφάνιση), την πρόκληση ηχορύπανσης και την γενικότερη επιβάρυνση του τοπικού περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, περίπου επτά χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2016.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Collective for the Protection of Biodiversity Landscapes 34-12» μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την δικαστική απόφαση τόνισε πως περιβαλλοντολόγοι, ζωολόγοι και κάτοικοι της περιοχής αγωνίστηκαν και δικαιώθηκαν.

«Ο χρυσαετός είναι μοναδικός. Εδώ δόθηκε ένας αγώνας υπέρ της βιοποικιλότητας…» είπε, επισημαίνοντας πως οι λεπίδες των ανεμογεννητριών ήταν υπεύθυνες τα τελευταία χρόνια για το θάνατο πάνω από 1.000 πτηνών!

Κάτοικοι της περιοχής σχολιάζοντας την εξέλιξη από την πλευρά τους εξέφρασαν ανακούφιση δηλώνοντας ενοχλημένοι για «την πολύ δυσάρεστη» ηχητική ενόχληση που προκαλεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Η εταιρία «Énergie Renouvelable du Languedoc» (ERL), που είναι θυγατρική του γερμανικού ομίλου EnW, έχει στη διάθεσή της 15 μήνες για να αφαιρέσει τις επτά ανεμογεννήτριες και να αποκαταστήσει την τοποθεσία Benarguesen καταβάλλοντας ποινή 3.000 ευρώ την ημέρα για 180 ημέρες (κάπου 540.000 ευρώ).

Τον Φεβρουάριο του 2021, το δικαστικό δικαστήριο του Μονπελιέ είχε ήδη διατάξει τη διάλυση, προτού το εφετείο της ίδιας πόλης ακυρώσει αυτήν την απόφαση τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Οι ενώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο που, τον Ιανουάριο του 2023, ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου του Μονπελιέ και τελικά παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο της Nîmes, το οποίο στηρίχθηκε σε δύο ακυρώσεις οικοδομικών αδειών για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα