ΑΘΗΝΑ
12:25
|
10.05.2024
Η Λενιώ Μυριβίλη ήταν η μοναδική επιστήμονας από την Ελλάδα που συμπεριελήφθη στη διάσημη λίστα της επιστημονικής επιθεώρησης Nature.
Λενιώ Μυριβίλη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

΄Ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, το γνωστό ChatGPT κατάφερε φέτος να μπει για πρώτη φορά στη λίστα ατόμων από όλο τον κόσμο που καταρτίζει η επιστημονική περιοδική επιθεώρηση Nature με τους ανθρώπους που δημιουργούν σημαντικές ειδήσεις σε διεθνές επίπεδο (λίστα γνωστή σαν κατάλογος newsmakers).

Στη λίστα με τους 10+1 newmakers συμπεριλαμβάνεται επίσης και η Ελληνίδα Λενιώ Μυριβήλη, ως η πρώτη Υπεύθυνη του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση της Αστικής Θερμότητας, που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Πρασίνου και επικεφαλής αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων.

Στη λίστα των newsmakers του περιοδικού Nature συμπεριλαμβάνονται επίσης:

  • Ο Ιλία Σουτσκέβερ, επιστήμονας Πληροφορικής και συνιδρυτής της εταιρείας OpenAI, ο οποίος αναγνωρίζεται για τον κεντρικό ρόλο του στην ανάπτυξη του ChatGPT και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που το τροφοδοτούν.
  • Η Καλπάνα Καλαχάστι, αναπληρώτρια διευθύντρια της αποστολής «Chandrayaan-3» του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας, καθώς συνέβαλε στην κατασκευή της πρώτης επιτυχημένης προσγείωσης της Ινδίας στη Σελήνη.
  • Η φυσικός, ‘Ανι Κρίτσερ, επικεφαλής σχεδιάστρια στο ερευνητικό πρόγραμμα «National Ignition Facility» των ΗΠΑ, η οποία ανέπτυξε πειράματα που για πρώτη φορά κατάφεραν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.
  • Ο αναπτυξιακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, Κατσούχικο Χαγιάσι, ο οποίος παρήγε μαζί με τους συνεργάτες του για πρώτη φορά μωρά ποντίκια από κύτταρα δύο αρσενικών ποντικών.
  • Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, η οποία έλαβε μέτρα πολιτικής που βοήθησαν στη μείωση της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο.
  • Ο γιατρός, Χαλιντού Τίντο, διευθυντής της μονάδας Κλινικής Έρευνας στην περιοχή Nanoro στη Μπουρκίνα Φάσο, ο οποίος ήταν επικεφαλής κλινικών δοκιμών που βοήθησαν να εγκριθεί ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας.
  • Ο ερευνητής για τον καρκίνο στο νοσοκομείο St.Bartholomew του Λονδίνου, Τόμας Πόουλς, ο οποίος ανέφερε αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που προαναγγέλλουν σημαντική πρόοδο στη θεραπεία των καρκίνων της ουροδόχου κύστης και άλλων καρκίνων.
  • Η βιοχημικός, Σβετλάνα Μόισοφ, η οποία έπαιξε κρίσιμο ρόλο πριν από δεκαετίες στην ανακάλυψη της ορμόνης GLP-1, που βρίσκεται στη βάση των σημερινών πολυσυζητημένων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
  • Ο Τζέιμς Χάμλιν, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ, ο οποίος εντόπισε προβλήματα σε μια έκθεση για την επίτευξη υπεραγωγιμότητας σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου. Βοήθησε δηλαδή να αποκαλυφθούν ελαττώματα σε ένα φαινομενικά σημαντικό αποτέλεσμα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα.

Η Ελένη Μυριβήλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τιμητική διάκρισή της τόνισε πως συνιστά αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει σε θέματα κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά την προστασία των πόλεων από τη ζέστη και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η Λενιώ Μυριβήλη τόνισε:

«Είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές που κάνουμε σε επίπεδο κυβερνήσεων ή πόλεων να είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, καθώς τα θέματα της κλιματικής αλλαγής βασίζονται σε στιβαρή επιστημονική έρευνα και πορίσματα σοβαρών επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο. Δεν μας μένει πολύς χρόνος, ούτε έχουμε την πολυτέλεια αδράνειας, λανθασμένων κατευθύνσεων ή άλλων προτεραιοτήτων».

Η Λενιώ Μυριβήλη ανέλαβε τα καθήκοντά της στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2023. Κύρια προτεραιότητά της στη συγκεκριμένη θέση, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους λόγω αυτών των καιρικών φαινομένων». Υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι του 2022 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 61.000 άνθρωποι στην Ευρώπη λόγω της ακραίας ζέστης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

ΛΑΡΚΟ: Πανό διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

«Δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου»: Συναυλία την Κυριακή στου Ρουφ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη

Δολοφονία Αντώνη Καργιώτη: Παραπομπή με βαρύ κατηγορητήριο ζητά ο εισαγγελέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα