ΑΘΗΝΑ
15:56
|
01.05.2024
Προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι το τελευταίο, αν δεν καμφθεί η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Δεν έπεισε το Κογκρέσο ο Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πλήρη υποστήριξή του στο Κίεβο, μαζί με ένα νέο πακέτο βοήθειας 200 εκ. ευρώ σε όπλα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι δύο άνδρες στον Λευκό Οίκο.

Ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσιγκτον δεν εγκατέλειψε την Ουκρανία, όπως τόνισε ότι πίστευε η Μόσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι το νέο πακέτο βοήθειας κινδυνεύει να είναι «ένα από τα τελευταία», εάν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν εγκρίνουν το νέο σχέδιο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 61,4 δισ. δολάρια για την Ουκρανία καθώς και υποστήριξη για το Ισραήλ και το οποίο αυτή τη στιγμή είναι κολλημένο στο Κογκρέσο.

Η άρνηση των δεξιών βουλευτών να εγκρίνουν το πακέτο κινδυνεύει να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα «δώρο Χριστουγέννων» νίκης, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος», υπογράμμισε.

Τα σχόλια του Μπάιντεν ήρθαν καθώς ο Ζελένσκι πέρασε στη διπλωματική επίθεση κατά τη διάρκεια της τρίτης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Δεν έπεισε το Κογκρέσο

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθύνθηκε απευθείας στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, παρουσιάζοντας στο Κογκρέσο την κατάσταση στο μέτωπο και τα σχέδια της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

«Για σχεδόν δύο χρόνια, βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας – τον μεγαλύτερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαχόμενοι για την ελευθερία», είπε ο Ζελένσκι. «Ό,τι κι αν προσπαθήσει ο Πούτιν, δεν έχει κερδίσει καμία νίκη. Χάρη στην επιτυχή άμυνα της Ουκρανίας άλλα ευρωπαϊκά έθνη είναι ασφαλή από τη ρωσική επιθετικότητα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι 600.000 στρατιώτες βρίσκονταν αυτή τη στιγμή στο πεδίο της μάχης εν μέσω χιονιού και παγετώνων και επέμεινε ότι υπήρξε πρόοδος, ιδίως κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Μετά τη συνάντησή του με τους νομοθέτες που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, είπε ότι ενώ τα μηνύματα που έλαβε ήταν «περισσότερο από θετικά», θα επικεντρωθεί στη δράση και όχι στα λόγια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τους στενότερους δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος ξανά για τις εκλογές του επόμενου έτους, εμφανίστηκαν ασυγκίνητοι.

«Αυτό που φαίνεται να ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια χωρίς κατάλληλη εποπτεία, χωρίς σαφή στρατηγική νίκης και χωρίς καμία από τις απαντήσεις που πιστεύω ότι δικαιούται ο αμερικανικός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Πριν από τις συναντήσεις του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι η βοήθεια που είχε ήδη αποσταλεί απέτυχε να κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης και ότι η περαιτέρω υποστήριξη των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την τάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα