ΑΘΗΝΑ
13:09
|
17.05.2024
Ο Όλαφ Σολτς χαιρέτησε την επιστροφή του Τουσκ στην εξουσία της χώρας, δηλώνοντας πως θέλει «να επαναφέρει την Πολωνία στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου της Πολωνίας ο φιλοευρωπαϊστής Ντόναλντ Τουσκ ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να χαιρετά την επιστροφή του Τουσκ στην εξουσία της χώρας, δηλώνοντας πως ο νέος Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει «να επαναφέρει την Πολωνία στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και ανήκει».

Ο Τουσκ, στην ομιλία που εκφώνησε χθες, Τρίτη, στο κοινοβούλιο, υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει «δισεκατομμύρια ευρώ για την Πολωνία», τα οποία έχουν «παγώσει» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας ανησυχιών για την εύρυθμη λειτουργία του κράτος δικαίου στη χώρα.

Ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται πως θα συναντήσει αρκετά εμπόδια μέχρι να καταφέρει να εκπληρώσει την υπόσχεση αυτή, μιας και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε την Δευτέρα, ότι η νομοθεσία για τη δικαστική μεταρρύθμιση, την οποία υποχρεούται να υιοθετήσει η Πολωνία για να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντισυνταγματική.

Το δικαστήριο κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα αναφορικά με ποινές που επιβλήθηκαν από το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τουσκ παραμένει αισιόδοξος, δηλώνοντας πως ελπίζει «ότι έχουμε κοινούς στόχους, ακόμη κι αν έχουμε διαφορετικούς δρόμους και εμπειρίες. Ουδείς αμφιβάλλει ότι οφείλουμε να υπηρετήσουμε την Πολωνία», κατά την αποχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο, μετά την  τελετή ορκωμοσίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Έκκληση από 13 υπουργούς Εξωτερικών στο Ισραήλ για τη Ράφα

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα