ΑΘΗΝΑ
15:51
|
28.04.2024
Ένα σκίτσο του Ameen Alhabarah από τη Σαουδική Αραβία με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Του Ameen Alhabarah
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια δύσκολη διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σύνθετα θέματα και έντονες διαφωνίες ξεκινά σήμερα 14/12 στις Βρυξέλλες. H υποστήριξη της Ουκρανίας, η Διεύρυνση, η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια και άμυνα της Ε.Ε. είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ως προς την Ουκρανία, το ζητούμενο είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. και να συνεχιστεί η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στην παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία προς τη χώρα (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια) και να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στέλνοντας το απαραίτητο πολιτικό μήνυμα και στο Κίεβο, αλλά και στη Μόσχα. Πρόβλημα για την Ε.Ε. η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, η οποία ζητά ανταλλάγματα για να πει το «ναι» στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας. «Μόλις είχα μια κουβέντα με τον Βίκτορ Ορμπάν. Είπε ότι δεν βλέπει συμφωνία αμέσως», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα είναι επίσης ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών. Όπως και την προηγούμενη φορά, θα ζητηθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η αντιμετώπιση της «ανησυχητικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα». Αυτά τίποτε άλλο.

Αυτή την πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών σχολιάζει με το σκίτσο ο Σαουδάραβας, Ameen Alhabarah:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

17η Απρίλη-Γενική Απεργία για το 59%;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα