ΑΘΗΝΑ
14:25
|
02.05.2024
Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να ανοίξει «την κάνουλα» της χρηματοδότησης, την παραμονή της συνόδου κορυφής για τη βοήθεια της Ουκρανίας, αλλά η Βουδαπέστη τα ζητάει όλα.
Πιάνουν τόπο οι απειλές του να τινάξει την Σύνοδο στον αέρα;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

10 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση της Ουγγαρίας, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» οι Βρυξέλλες, σήμερα Τετάρτη, παραμονή της συνόδου κορυφής για την υποστήριξη της Ουκρανίας που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να εκτροχιάσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού, ανεβάζει τον λογαριασμό στο σύνολο της χρηματοδότησης που έχει παγώσει, δηλώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να άρει το βέτο για την χρηματοδότηση του Κιέβου, εάν η Ε.Ε. «ξεπαγώσει» το σύνολο των 30 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Βουδαπέστη.

«Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για την Ουγγαρία και η χρηματοδότηση για την Ουκρανία είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. Αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τον τροποποιημένο προϋπολογισμό, τότε αυτά τα δύο ζητήματα θα αλληλοσυνδεθούν», φέρεται να δήλωσε ο Μπαλάζ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι η χώρα του εξακολουθεί να αντιτίθεται στο πλήρες τετραετές σχέδιο βοήθειας και θα προτιμούσε η Ε.Ε. να προσφέρει στην Ουκρανία χρηματοδότηση για ένα έτος χωρίς τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό.

Παρότι αναλυτές τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινδυνεύει να κατηγορηθεί για υποχώρηση στην αντιπαράθεσή της με τον Όρμπαν, εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως τα 10 δισ. θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν εντάσεις, αύριο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ανανέωση της ευρωπαϊκής υποστήριξης με ένα μακροοικονομικό πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και την υπόσχεση επίσημων ενταξιακών συνομιλιών.

Ο Όρμπαν έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο και στα δύο ζητήματα, γεγονός που αν επαληθευθεί θα καταδικάσει τη σύνοδο κορυφής σε αποτυχία και θα αφήσει την Ουκρανία — και τη γειτονική της Μολδαβία, που επίσης ελπίζει σε άμεσες ενταξιακές συνομιλίες – «στα κρύα του λουτρού».

Η Ουγγαρία επιμένει ότι έχει αντιρρήσεις σε ζητήματα αρχής, όσο αφορά την ένταξη της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έχει κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και απαιτεί μια «στρατηγική συζήτηση» για τους δεσμούς με το Κίεβο πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Ωστόσο, πολλοί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποψιάζονται ότι ο Όρμπαν εκμεταλλεύεται τη σύνοδο κορυφής και τη δύναμη του βέτο του στη διεύρυνση για να εκβιάσει τις Βρυξέλλες να επαναλάβουν τις πληρωμές προς την Ουγγαρία, μετά την αναστολή που επεβλήθη με το επιχείρημα ότι η Βουδαπέστη παραβιάζει τα πρότυπα της Ε.Ε. για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Διαφωνεί και η Αυστρία για ενταξιακές συνομιλίες υπό τις παρούσες συνθήκες

Εντωμεταξύ, κατά της ταχείας διαδικασίας για ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχθηκε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του, χθες Τρίτη, με βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου που συμμετέχουν στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος σε σχετική ερώτηση βουλευτών απάντησε ότι η Αυστρία δεν θα συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση για την Ουκρανία, ιδίως σε σχέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία επίσης βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Δεν παρέλειψε, δε, να στραφεί εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατηγορώντας την ότι δεν διαβουλεύτηκε με τους εταίρους πριν ανακοινώσει την προοπτική ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι πέραν των όσων αφορούν στην Ουκρανία, η Ένωση δεν πρέπει να διευρυνθεί, πριν γίνουν κάποιες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Όσο αφορά στις σχέσεις Βιέννης και Κιέβου, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι γενικά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τη γραμμή της Ε.Ε. όσον αφορά την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, αλλά χωρίς να παραβιάζεται η ουδετερότητα, υπογραμμίζοντας ότι θα διαθέσει κυρίως οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη της Ουκρανίας ως κράτους στο σύνολό της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA- Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα