ΑΘΗΝΑ
00:35
|
28.04.2024
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζητά να μην συζητηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο Σαρλ Μισέλ στην άτυπη συνόδο της Ε.Ε. στη Ρουμανία (2019)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συντομεύσει το ταξίδι του στην Κίνα, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής των 27, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ταξιδεύει στην Κίνα για την πρώτη αυτοπρόσωπη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας από το 2019, «θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί διέξοδος» αναφέρει το Politico, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σε μια επιστολή με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, ο Ούγγρος πρωθυπουργός προέτρεψε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. «Με όλον τον σεβασμό, σας προτρέπω να μην καλέσετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει γι’ αυτά τα θέματα τον Δεκέμβριο, καθώς η προφανής έλλειψη συναίνεσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αποτυχία», έγραψε ο Όρμπαν. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αποφύγει αυτό το αντιπαραγωγικό σενάριο για χάρη της ενότητας», προσθέτει.

Ο Ούγγρος ηγέτης αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Νοέμβριο, και θέτει και θέμα βέτο στην προγραμματισμένη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Η θέση του είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα να δοθεί πράσινο φως στο Κίεβο υπό τον όρο πως θα εκπληρωθούν κάποιοι τελευταίοι όροι.

Αν ο Ορμπαν παραμείνει αμετακίνητος στη θέση του, εκτιμάται πως θα χρειαστεί νέα σύνοδος στις αρχές του 2024 για το θέμα, καθώς η απόφαση απαιτείται να παρθεί με ομοφωνία.

Ο Σαρλ Μισέλ θα επιστρέψει νωρίτερα από την κινεζική πρωτεύουσα μετά από την πρώτη μέρα συναντήσεων την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τη συνάντησή του – από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ – εν μέρει επειδή δεν έχει ασφαλή τηλεφωνική γραμμή στο Πεκίνο για να μιλήσει με τους ηγέτες της Ε.Ε., αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης τον Όρμπαν να τον συναντήσει στο Παρίσι στο τέλος αυτής της εβδομάδας, για να επιδιώξουν την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα