ΑΘΗΝΑ
02:29
|
01.05.2024
Και ενώ οι νεκροί στη Γάζα και στις γύρω περιοχές αυξάνονται, πρεσβευτής του Ισραήλ δηλώνει, ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ ως λύση τα δυο κράτη.
Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ υπάρχουν και πολλοί τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας (13-14/12) σε δύο κτίρια κατοικιών στη Ράφα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ενώ, σχεδόν 1,9 εκατομμύριο πληθυσμός από τη Γάζας βρίσκεται τώρα σε καταφύγια στην επαρχία Ράφα της νότιας Γάζας, σύμφωνα με την OCHA του ΟΗΕ.

Επίθεση στη Ράφα (πηγή: aljazeera.com)

Επίθεση στη Ράφα (πηγή: aljazeera.com)

Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον τέσσερα άτομα, κυρίως παιδιά, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ενώ, στη ζώνη εκκένωσης Μαγκάζι, στη δυτική πόλη Ράφα, οι εκτοπισμένοι δεν είναι μόνο πεινασμένοι και διψασμένοι αλλά κρυώνουν λόγω του άσχημου καιρού.

Επίθεση στη Ράφα (πηγή: aljazeera.com)

Επίθεση στη Ράφα (πηγή: aljazeera.com)

Οξύς υποσιτισμός

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χθες (13/12), ότι τα αποθέματά του σε παιδικά εμβόλια έχουν εξαντληθεί. Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Ράφα, όπου έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιος καταυλισμός εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και οι άνθρωποι να αναγκαστούν να περάσουν τη νύκτα μέσα στα νερά.

Ο ΟΗΕ παρακολουθεί τον αντίκτυπο 14 ασθενειών που μπορεί να εξελιχθούν σε επιδημίες και ανησυχεί περισσότερο για τα κρούσματα δυσεντερίας, διάρροιας και αναπνευστικών ασθενειών. Ο δρ. Πολ Σπίγκελ, διευθυντής του Center for Humanitarian Health στο John Hopkins Bloomberg School of Public Health που βρίσκεται στο Κάιρο και εργάζεται πάνω στην απάντηση του ΟΗΕ επεσήμανε, ότι επιδημία διάρροιας μπορεί να ξεσπάσει ακόμη και αύριο, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα πολλών περισσότερων φορτηγών και καθαρού νερού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ σκοπεύει να αρχίσει να καταγράφει τα επίπεδα οξύ υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στη Γάζα σύντομα, αρχίζοντας να μετρά τη διάμετρο του μπράτσου τους, το γνωστό τεστ MUAC. «Όταν υπάρχει οξύς υποσιτισμός (…) οι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό, αλλά είναι επίσης και πολύ πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες», τόνισε. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το 83% των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν στη νότια Γάζα δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες τροφής.

Νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Τζενίν

Το Ισραήλ επεκτείνει την επιδρομή του στη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε άλλες γύρω περιοχές. Έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, περίπου οι μισοί σε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων (μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους και τις οικογένειές τους) δήλωσε, ότι ο ισραηλινός στρατός έχει κρατήσει περισσότερους από 500 ανθρώπους από την Τζενίν κατά τη διάρκεια της επιχείρησής του.

Ανακρίθηκαν στη στρατιωτική βάση του Σάλεμ και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς από drones σήμερα το πρωί (14/12).

Πρεσβευτής του Ισραήλ της Βρετανίας: Δεν θα αποδεχτούμε τη λύση δύο κρατών

Η πρεσβευτής του Ισραήλ του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζίπι Χοτοβέλι, δήλωσε, ότι η χώρα της δεν θα αποδεχτεί τη λύση δύο κρατών μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Τζίπι Χοτοβέλι

Ερωτηθείσα για την προοπτική να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος, η Τζίπι Χοτοβέλι είπε στο Sky News: «Φυσικά και όχι». Η λύση των δύο κρατών είναι η ιδέα, ότι η ίδρυση μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης δίπλα στο Ισραήλ θα δημιουργούσε έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Επιπλέον, ερωτηθείσα για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς λύση δύο κρατών, η Χότοβελι τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να μάθει, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν ήθελαν ποτέ να έχουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ».

Οι νεκροί… σε αριθμούς:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα