ΑΘΗΝΑ
05:39
|
25.04.2024
Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης συμφώνησε να πληρώσει στις ιταλικές φορολογικές αρχές αυτό το πόσο για την επίλυση μιας φορολογικής διαμάχης.
Φωτογραφία αρχέιου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Airbnb συμφώνησε να πληρώσει στις ιταλικές φορολογικές αρχές 576 εκατομμύρια ευρώ για την επίλυση μιας φορολογικής διαμάχης.

Η Ιταλία λέει ότι το ποσό σχετίζεται με χρήματα που η εταιρεία είχε αποτύχει να εισπράξει από φόρους εισοδήματος που όφειλαν άτομα που νοίκιαζαν δωμάτια ή ακίνητα στον κολοσσό βραχυπρόθεσμης ενοικίασης της Airbnb.

Οι ιδιοκτήτες στην Ιταλία καλούνται να πληρώσουν φόρο 21% στα κέρδη τους.

Η Airbnb είπε ότι δεν θα επιδιώξει να ανακτήσει τους απλήρωτους φόρους από τους οικοδεσπότες.

Τον περασμένο μήνα, ένας Ιταλός δικαστής διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ευρωπαϊκή έδρα της Airbnb στην Ιρλανδία για φερόμενη φοροδιαφυγή για τα φορολογικά έτη 2017-21. Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει περίπου τα τρία τέταρτα των οφειλών από χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Η Ιταλία, με τουριστικά hotspots όπως η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη, είναι μια σημαντική αγορά για την εταιρεία. Οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα έρευνες για φορολογικές πρακτικές μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb.

Το 2022, η Airbnb, η οποία λειτουργεί στη χώρα από το 2008, αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από τους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% του εισοδήματος από ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι αυτός ο νόμος για τη φορολογία παραβίαζε την αρχή της ΕΕ περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.

Αλλά το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφώνεται με το νόμο.

Τον Νοέμβριο, οι Ιταλοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι η εταιρεία απέτυχε να εισπράξει φόρους από ιδιοκτήτες σχεδόν 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εισοδήματος από ενοίκια.

Η Airbnb λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών είναι απλές οικογένειες που επιδιώκουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η εταιρεία είπε ότι δεν θα επιδιώξει να ανακτήσει το οφειλόμενο ποσό από τους οικοδεσπότες που συνεργάζονται μαζί της.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τις τουριστικές ενοικιάσεις καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή από τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους από 21% σε 26%.

Η τελευταία κίνηση είναι νίκη για την κυβέρνηση. Θα ευχαριστήσει επίσης ορισμένους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ιστότοποι όπως η Airbnb έχουν δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα