ΑΘΗΝΑ
09:30
|
28.04.2024
Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας αναστέλλεται έπειτα από προσφυγή της αλβανικής αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας αναστέλλεται, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Η ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήρθε μετά την προσφυγή της αντιπολίτευσης σε αυτό, η οποία υποστηρίζει ότι η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες η Αλβανία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Δύο ξεχωριστές προσφυγές κατατέθηκαν από το Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα και άλλους 28 βουλευτές, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του πρώην κεντροδεξιού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Οι προσφυγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Ρώμης μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του Έντι Ράμα παραβιάζει το εθνικό και συνταγματικό δίκαιο και μια πληθώρα διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων.

Ειδικότερα, οι προσφυγές υποστηρίζουν ότι η φύση και οι όροι της συμφωνίας υπερβαίνουν ένα απλό πρωτόκολλο μεταξύ δύο κυβερνήσεων, καθώς η Αλβανία με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά παραιτήθηκε από την κυριαρχία που έχει επί του εδάφους της, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των κέντρων κράτησης των προσφύγων. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει λάβει την έγκριση του προέδρου.

«Η επιτροπή δικαστών που συνεδρίασε σήμερα έκρινε ότι οι προσφυγές που υποβλήθηκαν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και αποφάσισε να τις εξετάσει στην ολομέλεια. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας αναστέλλονται», δήλωσε ο πρόεδρος του αλβανικού δικαστηρίου.

Όπως ορίζει ο αλβανικός συνταγματικός νόμος, αναστέλλεται η διαδικασία επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει προθεσμία να εκδοθεί μέχρι τις 6 Μαρτίου, δηλαδή σε τρεις μήνες.  Η πρώτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός για την κατασκευή κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αλβανία είναι σίγουρα χαμηλότερος από ό,τι αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Η αποσαφήνιση των πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη στις υπουργικές δομές, αλλά θα πρέπει να θεωρηθούν ως επενδύσεις στη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής. Στη συνέχεια, θα υπάρξει αντιστάθμιση του κόστους που επιβαρύνει το σύστημα υποδοχής λόγω των μαζικών αφίξεων μεταναστών», δήλωσε ο Πιαντεντόσι.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει «καμία ανησυχία» για πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας. Και αυτό παρόλο που οι εργασίες στις δύο τοποθεσίες στη βόρεια Αλβανία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με τις κυβερνήσεις να λένε ότι θα λειτουργήσουν μέχρι την άνοιξη.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο Αλβανός ομόλογός της, δύο κέντρα στη βόρεια Αλβανία θα ασχολούνται με την αξιολόγηση και των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που διασώζονται από τη Μεσόγειο από ιταλικά πλοία.

Οι δομές θα κατασκευαστούν, θα χρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν υπό ιταλική δικαιοδοσία, θα είναι πλήρως κλειστές, ενώ θα φυλάσσονται από τις ιταλικές αρχές και η αλβανική αστυνομία θα βρίσκεται έξω από αυτές.

Όταν ληφθεί απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου για ένα άτομο, η Ιταλία διατηρεί την πλήρη ευθύνη για την απομάκρυνσή του από τη χώρα, είτε στην Ιταλία είτε σε άλλη τοποθεσία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα