ΑΘΗΝΑ
16:08
|
04.05.2024
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ζήτησε άμεση ανάσχεση των επιθέσεων σε Γάζα και Δυτική Όχθη και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Από τη συνάντηση Μαχμούτ Αμπάς και Τζέικ Σάλιβαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι παλαιστινιακές θέσεις για την εντεινόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη καταγράφηκαν (και..) σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στη Ραμάλα ο 88χρονος Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς και ο 47χρονος Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ζήτησε να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και ειδικά «η γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ζήτησε να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα και να αυξηθεί η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα, τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της λειτουργίας των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας που επλήγησαν από τις ισραηλινές επιθέσεις μέσα στους τελευταίους δυόμιση μήνες, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν και οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις, ο αποκλεισμός πόλεων και χωριών και η καταστροφή υποδομών παντός είδους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Μαχμούτ Αμπάς ανέφερε και τα τιμωρητικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που είναι κλεισμένοι στις ισραηλινές φυλακές, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς.

Ανέφερε σε άλλο σημείο πως η Λωρίδα της Γάζας είναι «αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους της Παλαιστίνης» και πως οι προσπάθειες διαχωρισμού, νέας κατοχής ή απομόνωσής της είναι «απαράδεκτες».

Ζήτησε επίσης το «ξεπάγωμα» των φόρων που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής το Ισραήλ και το οποίο τους παρακρατεί παράνομα για να αυξήσει την πίεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Επισήμανε τέλος πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εάν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της εξεύρεσης λύσης δύο κρατών. Υπέδειξε επίσης στον Αμερικανό αξιωματούχο πως «οι λύσεις ασφαλείας και στρατιωτικών επιχειρήσεων αποδείχθηκαν μάταιες» και πως αυτές δεν αρκούν για να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA που μετέφερε όλες τις παραπάνω πληροφορίες για τις θέσεις του Αμπάς κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας δεν είχε άμεσα διαθέσιμα τυχόν αντιδράσεις του τελευταίου στα ανωτέρω.

Τι είπε σήμερα ο Τζέικ Σάλιβαν στο Ισραήλ

Νωρίτερα, σήμερα, ο Τζέικ Σάλιβαν ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών του με την Ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία υποστήριξε ανεπιφύλακτα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα τονίζοντας πως θα πάρει μήνες και δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα.

Πρότεινε να υπάρξει μία αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή και απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης διαπραγμάτευσης για λύση δύο κρατών.

Σε ό,τι αφορά τις εχθροπραξίες Λιβάνου-Ισραήλ, ο Τζέικ Σάλιβαν εκτίμησε πως ούτε οι ΗΠΑ θα ανεχθούν τις απειλές και την τρομοκρατική δραστηριότητα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο εκτιμώντας παρόλα αυτά πως είναι εφικτή μία πολιτική λύση ώστε να μην ξεσπάσει πόλεμος.

Σε ό,τι αφορά την Υεμένη ο Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε τους Χούθι απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας πως αυτοί πατούν τη σκανδάλη ενός όπλου που τους έδωσε το Ιράν.

Άνοιξε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Λίγο πριν την αναχώρηση του Τζέικ Σάλιβαν από τη Ραμάλα και το Ισραήλ, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο η απόφαση του Ισραήλ να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με τη Γάζα προκειμένου να σταλεί και από εκεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της περιοχής.

Κερέμ Σαλόμ

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα και ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα