ΑΘΗΝΑ
10:45
|
28.04.2024
12 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στο Χαν Γιουνίς, με τον σύμβουλο Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ να τονίζει, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγά τη Χαμάς.
Οι επιδρομές συνεχίζονται στην αιματοβαμμένη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαν Γιουνίς μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς. Το Χαν Γιουνίς νωρίτερα σήμερα (15/12) δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό κοντά σε σχολείο της UNRWA, όπου βρίσκονταν καταφύγιο των εκτοπισμένων. Ο Μαχμούντ δήλωσε, ότι ορισμένοι από τους τραυματίες που απεγκλωβίστηκαν από ιατρική μονάδα επέστρεψαν στα σπίτια τους μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα κτίριά τους είχαν καταστραφεί.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί τόνισαν, ότι 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν. Πυκνοί μαύροι καπνοί εμφανίστηκαν στη νότια Γάζα από το Ισραήλ μετά τα ξημερώματα της Παρασκευής (15/12). Η αιτία του καπνού δεν έγινε αμέσως γνωστή.

Πολλοί κάτοικοι της Γάζας κατέφυγαν προς τη Ράφα, αφού το Ισραήλ τους προέτρεψε να εγκαταλείψουν τμήματα του Χαν Γιουνίς – όπου εκατοντάδες χιλιάδες είχαν ήδη εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα νωρίτερα στις μάχες.

Ο Μπάιντεν καλεί το Ισραήλ, να επικεντρωθεί στο «πώς να σώσει ζωές αμάχων» μετά τη συνάντηση του συμβούλου του Τζέικ Σάλιβαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κι ενώ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι «θα είναι ένας μακρύς πόλεμος».

Παλαιστινιακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δηλώνουν, ότι οι υπηρεσίες διακόπηκαν στη Γάζα για άλλη μια φορά λόγω των ισραηλινών επιθέσεων. Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την ισραηλινή βία στη Γάζα και τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σάλιβαν: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγάει τη Χαμάς

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο Ισραήλ πριν ταξιδέψει στη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επανέλαβε την άποψη των ΗΠΑ, ότι η Αρχή πρέπει να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στη μεταβαλλόμενη κατάσταση.

«Πιστεύουμε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να ανανεωθεί και να αναζωογονηθεί, πρέπει να ενημερωθεί όσον αφορά τη μέθοδο διακυβέρνησής της, την εκπροσώπησή της για τον παλαιστινιακό λαό. Και αυτό θα απαιτήσει πολλή δουλειά από όλους όσοι ασχολούνται με την Παλαιστινιακή Αρχή, ξεκινώντας από τον (Παλαιστίνιο) πρόεδρο».

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν αποτελέσματα σχετικά με την πρόθεση του Ισραήλ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα. Επιπλέον τόνισε, ότι η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους σε «δύσκολες συνθήκες» και ότι «χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, κρύβονται πίσω από νοσοκομεία και σχολεία».

Ο Σάλιβαν επανέλαβε, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανέκτησε τα πτώματα δύο στρατιωτών από τη Γάζα

Τα πτώματα δύο ισραηλινών στρατιωτών ανακτήθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. «Στη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα, τα πτώματα των ομήρων Νικ Μπέιζερ (19 ετών) και Ρον Σέρμαν (19 ετών) ανακτήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες και επιστράφηκαν στο Ισραήλ».

Ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως ανακοινώσει, πως ανέκτησε το πτώμα ενός γαλλοϊσραηλινού ομήρου, του Ελιά Τολεντανό, ο οποίος είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Tribe of Nova στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της αιματηρής επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος.

Ισραηλινοί στρατιώτες ανάγκασαν πολίτες να πάρουν όπλα και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μαχητές

Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν σε τμήματα της Γάζας φόρτωσαν πολίτες με όπλα και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μαχητές, δήλωσε αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στο Al Araby TV.

Τα όπλα αφαιρέθηκαν από αστυνομικούς στο νοσοκομείο Kamal Adwan και οι πολίτες διατάχθηκαν να τα κρατήσουν πριν τα βιντεοσκοπήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Ο πόλεμος θα διαρκέσει λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε πως ο πόλεμος που διεξάγει ενδέχεται να κρατήσει «πάνω από μερικούς μήνες», την ώρα που ο βασικός σύμμαχος του εβραϊκού κράτους, οι ΗΠΑ, καλεί να μειωθεί η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων.

Οι νεκροί σε αριθμούς…

Γάζα
Σκοτώθηκαν: 18.787 σκοτώθηκαν
Τραυματίες: 50.897

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 289
Τραυματίες: 3.365

Ισραήλ
Σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου: 1.200 (αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από 1.400)
Στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου: 448
Τραυματίες: 8.730

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα