ΑΘΗΝΑ
03:14
|
03.05.2024
Αν δεν τα δώσουμε εμείς, το Ισραήλ μπορεί να τα πάρει από οπουδήποτε αλλού, απαντά κυνικά η κυβέρνηση.
Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι συμβάλλουν σε εγκλήματα πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Ολλανδία αναμένεται να αποφανθεί σήμερα, Παρασκευή, εάν θα αναγκάσει την ολλανδική κυβέρνηση να σταματήσει να προμηθεύει εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η υπόθεση ανακινήθηκε από μια ομάδα οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζουν ότι η προμήθεια ανταλλακτικών, συμβάλλει σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, γεγονός που αντίκειται στην ολλανδική νομοθεσία.

Η υπόθεση αφορά ανταλλακτικά για F-35 αμερικανικής ιδιοκτησίας που αποθηκεύονται στην Ολλανδία και στη συνέχεια αποστέλλονται σε πολλούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, μέσω υφιστάμενων συμφωνιών εξαγωγής.

Πρόκειται για εξαρτήματα που «καθιστούν δυνατή την ρίψη πραγματικών βομβών σε αληθινά σπίτια και σε πραγματικές οικογένειες,» τόνισε ο επικεφαλής της Oxfam Novib, μιας από τις οργανώσεις που κατέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν έχουν καν την εξουσία να παρέμβουν στις παραδόσεις, που αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης που διοικείται από τις ΗΠΑ.

«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες για την ανάπτυξη των ισραηλινών F-35, δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι αυτά εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου του πολέμου», ανέφερε η κυβέρνηση σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, παρακάμπτοντας τα χιλιάδες θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, αναγκάζοντας την δικηγόρων των εναγόντων να μιλήσει για «ανοησία».

Η βασική συνήγορος των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην δικαστική αυτή υπόθεση, κατηγόρησε την ολλανδική κυβέρνηση ότι είναι απολύτως εξοικειωμένη με «την τεράστια καταστροφή υποδομών και πολιτικών εγκαταστάσεων στη Γάζα» και επεσήμανε τους κανόνες εξαγωγών της ίδιας της κυβέρνησης, οι οποίοι ορίζουν ότι η άδεια πρέπει να απορριφθεί εάν υπάρχει «σαφής κίνδυνος» τα εμπορεύματα «να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι εάν οι Ολλανδοί δεν προμήθευαν αυτά τα εξαρτήματα από την αποθήκη που εδρεύει στη χώρα, το Ισραήλ θα μπορούσε εύκολα να τα προμηθευτεί από αλλού, προσπαθώντας με αυτό το σαθρό επιχείρημα να ξεπεράσουν τα όρια που θέτει το ολλανδικό δίκαιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα