Την επενδυτική βαθμίδα σε όλες της πτώσεις, έκλινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμότου 2024.
«Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, κάνοντας λόγο για «μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος», τουλάχιστον για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Περιγράφοντας μια εικόνα της κοινωνίας και της οικονομία πολύ διαφορετική από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.
«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «η επενδυτική βαθμίδα τέλος νομίζω ότι αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Ένα ορόσημο συνάντησης με την πραγματικότητα. Είναι ένας σταθμός στην πορεία μας για εθνική ωρίμανση που είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε χώρας. Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας».
Αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και ιδιωτικά πανεπιστήμια
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι «σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».
Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία εικόνα, αλλά είναι εδώ για να αντικρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα. Γι αυτό και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή υγεία, σύγχρονη παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη».
Σύγχρονη παιδεία και Άρθρο 16 φαίνεται ότι δεν πάνε μαζί για τον πρωθυπουργό, που θεωρεί τη δημόσια παιδεία παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως ανέφερε ότι «εντός του 2024 θα έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μία μεγάλη αλλαγή, την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» προαναγγέλλοντας πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βρεθούν άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή. «Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπό το βάρος των κινητοποιήσεων των υγειονομικών και τη μαζική φυγή από το ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση όλων των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία από τις αρχές του έτους, αποσιωπώντας όπως ήταν αναμενόμενο, ότι αυτές οι πληρωμές καθυστερούν για μήνες.
Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό και προς επίρρωση της θέσης του αυτής έκανε λόγο για ακλόνητη πολιτική σταθερότητα και ιδιαίτερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα 36 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αν οι αριθμοί και οι δείκτες του Προϋπολογισμού απασχολούν τους οικονομολόγους, η ουσία του ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός κι έδειξε ένα διάγραμμα για την πορεία του εθνικού ομολόγου που όπως είπε δείχνει ότι η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε ακόμη πιο φθηνά. Μίλησε μάλιστα για εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια.΄
Είπε επίσης ότι όσο μικρότερο είναι το χρέος του κράτους, τόσο μειώνονται και οι επιβαρύνσεις για την εξυπηρέτησή του απελευθερώνοντας έτσι πόρους για κοινωνική πολιτική.
«Έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το 2009. Η χώρα χρεωκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισεκ. ευρώ και λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Κεντρικός πυρήνας η σταθερή αύξηση μισθών
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σηματοδοτείται η ανάταξη της οικονομίας μας και το πέρασμα από την κρίση στην πρόοδο κι ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει αυτή τη μετάβαση από την προηγούμενη τετραετία που ήταν ουσιαστικά μια τετραετία μάχης με πολλαπλές κρίσεις σε μια τετραετία που ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δυναμική ευρωπαϊκή σύγκλιση.
Αναφέρθηκε ακολούθως σε όσα όπως είπε απασχολούν περισσότερο τον πολίτη της διπλανής πόρτας. «Και αναφέρομαι στον εισαγόμενο πληθωρισμό και στην ακρίβεια διότι εμείς δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις και δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν είναι η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Έχουμε όμως σχέδιο συγκροτημένο στο οποίο θα ήθελα εν τάχει να αναφερθώ.
Θέλω να επαναλάβω ότι κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».
Απών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαρας
Κρατώντας τους εσωκομματικούς τόνους χαμηλά, ο πρωθυπουργός, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, που έφερε τριγμούς τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε να παρακολουθήσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το γραφείο του και όχι από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Υπενθυμίζοντας ότι προχθές, Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για νομιμοποίηση της «λαθρομετανάστευσης», αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, ζητώντας την απόσυρσή της.