ΑΘΗΝΑ
20:14
|
04.05.2024
Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ζητούν «άμεση, βιώσιμη» κατάπαυση του πυρός. Νέοι βομβαρδισμοί στην Τζαμπαλίγια ενώ ο ΠOY σε δραματικούς τόνους ζητά τη «νεκρανάσταση» του αλ-Σίφα.
Ανυποχώρητος στη στρατιωτική πυγμή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό πίεση εντός και εκτός συνόρων του Ισραήλ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα, να ισοπεδώνει τη Δυτική Όχθη και να αυξάνει συνεχώς τον ήδη τραγικό απολογισμό των θυμάτων στην Παλαιστίνη. Εντός των συνόρων του Ισραήλ ο πρωθυπουργός «Μπίμπι» έχει να αντιμετωπίσει την οργή της ισραηλινής κοινωνίας, η οποία απαιτεί ένα εφικτό και ρεαλιστικό σχέδιο για την απελευθέρωση των ομήρων της 7ης Οκτωβρίου. Εκτός των συνόρων αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ ώστε να σταματήσει την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και να προχωρήσει άμεσα σε μια εκεχειρία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Έλι Κοέν στο Τελ Αβίβ, απηύθυνε έκκληση για «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» της για την κατάσταση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι υπερβολικός». Παράλληλα, σημείωσε ότι τα θύματα της επίθεσης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 του Οκτώβρη δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Είχε προηγηθεί η ίδια έκκληση για «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα από τους υπουργούς Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας. Σε κοινό τους άρθρο οι Ντέιβιντ Κάμερον και Αναλένα Μπέρμποκ υπογραμμίζουν «στόχος μας δεν μπορεί να είναι μόνο το τέλος του πολέμου σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για ημέρες, χρόνια και ολόκληρες γενιές. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε μια εκεχειρία μόνο εάν είναι βιώσιμη. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και όχι μόνο ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναγνωρίζουμε τα κίνητρα πίσω από αυτές τις δραματικές εκκλήσεις. Είναι μια κατανοητή αντίδραση μπροστά στο μαρτύριο και συμφωνούμε πως η σύγκρουση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί. Για τον λόγο αυτό στηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις. Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει τον πόλεμο εάν οι επιχειρήσεις καταστρέψουν την προοπτική για μια ειρηνική συνύπαρξη με τους Παλαιστίνιους. Έχουν το δικαίωμα να εξοντώσουν τη Χαμάς, αλλά έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι».

Ωστόσο, να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία απείχαν από την ψηφοφορία ψηφίσματος για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ένα ψήφισμα, το οποίο υπερψήφισαν συνολικά 153 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε χθες (Σάββατο 16/12) ότι «η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για να εξασφαλιστεί η νίκη επί των εχθρών μας. Χωρίς αυτήν δεν έχουμε τίποτα». Ωστόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φάνηκε ταυτοχρόνως να επιβεβαιώνει τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες στο Κατάρ για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση κι άλλων ομήρων. «Έχουμε σοβαρές επικρίσεις για το Κατάρ, για τις οποίες υποθέτω ότι θα ακούσετε εν ευθέτω χρόνω, αλλά προς το παρόν προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την ανάκτηση των ομήρων μας», είπε.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές (του) προσπάθειες για την ανανέωση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών». Ωστόσο η Χαμάς δήλωσε «αντίθετη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή κρατουμένων έως ότου σταματήσει τελείως η επίθεση κατά του λαού μας», σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram.

Πολεμικό συμβούλιο σήμερα…

Κι ενώ η κοινωνία ειδικά στο πολύβουο Τελ Αβίβ φωνάζει οργισμένη,  ο «Μπίμπι» κωφεύει απαντώντας με επιστολή που λέει ότι έλαβε από «δεκάδες οικογένειες των πεσόντων ηρώων μας», η οποία τον προτρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα!

«Οι ηρωικοί πολίτες και στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στην απόλυτη νίκη. Έχετε εντολή να πολεμήσετε. Δεν έχεις εντολή να σταματήσεις στη μέση. Αυτή είναι η διαθήκη των πεσόντων και είναι υποχρέωσή μας προς τους ζωντανούς»: Αυτό διάβασε ο Νετανιάχου δυνατά στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του σήμερα!

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, υπογραμμίζοντας «τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Δεκάδες νέοι νεκροί στην Τζαμπαλίγια

Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa μετέδωσε ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ακατάπαυστων βομβαρδισμών κατά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη Γάζα. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει κάτω από τα συντρίμμια.

Ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι χτύπησε από αέρος ένα ολόκληρο κτίριο στην Τζαμπαλίγια. Μάλιστα, διευκρίνισαν ότι ο βομβαρδισμός έγινε αφού δέχτηκαν πυρά από μέλη της Χαμάς στην ταράτσα του κτιρίου.

Το πρακτορείο Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές, μετέδωσε ότι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και τραυματιοφορείς έχουν ήδη συλλέξει τις σορούς 24 αμάχων ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 90 τραυματίες. Άλλα παλαιστινιακά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των παγιδευμένων κατά από τα συντρίμμια.

Τέλος, το πρακτορείο Wafa ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 ακόμα νεκροί και δεκάδες τραυματίες από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών σε κτίριο που διέμενε μια ολόκληρη οικογένεια.

Νέα τοποθέτηση του ΠΟΥ για το «αιματοκύλισμα» στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανήλθε στο «αιματοκύλισμα» του υπό πολιορκία νοσοκομείου αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα υπογραμμίζοντας σε νέα ανακοίνωσή του ότι το νοσοκομειακό συγκρότημα βρίσκεται σε «επείγουσα ανάγκη νεκρανάστασής του».

Αξιωματούχοι του οργανισμού δήλωσαν ότι κατάφεραν να παραδώσουν κάποιες ιατρικές προμήθειες χθες Σάββατο αλλά τόνισαν πως οι ελλείψεις σε πόσιμο νερό και τρόφιμα είναι «τραγικές».

Μάννα εξ ουρανού στη Ράφα

Το δίκτυο Al Jazzera, το οποίο δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να μας φέρνει εικόνες από την εμπόλεμη ζώνη, μετέδωσε σήμερα μια εικόμα από το πέρασμα της Ράφα. Είναι μια εικόνα ανθρώπων να συνωστίζονται για τα πακέτα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΟΗΕ δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν γίνει τόσο «απελπισμένοι για φαγητό» που σταματούν φορτηγά βοήθειας και τρώνε αμέσως ό,τι βρίσκουν. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας «πεθαίνει από την πείνα», χωρίς να έχει ιδέα από πού προέρχεται το επόμενο γεύμα τους.

Νέες ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Λιβάνου

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων. Η φίλα προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση είπε ότι στόχευσε κατά ισραηλινών δυνάμεων στις παρυφές της Χανίτα, ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια δεύτερη επίθεση με θύματα σε φυλάκιο που επανδρώνεται από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απάντησε πλήττοντας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα