ΑΘΗΝΑ
13:39
|
27.04.2024
Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα δείχνει να λαμβάνει τουλάχιστον το 47% των ψήφων και άρα την αυτοδυναμία με 127 έδρες στη σερβική βουλή.
Επικράτηση με αυτοδυναμία για το κόμμα του Βούτσιτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς λαμβάνει το 47,1%. Ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων «Η Σερβία ενάντια στη βία» έλαβε το 23,1% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς . Οι Σοσιαλιστές το 6,8%, ο συνασπισμός των εθνικιστών «Ελπίδα» το 4,8%, το νεοσύστατο κόμμα «Η Φωνή του Λαού», του οποίου ηγείται ο γιατρός, αρνητής των εμβολίων, Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, έλαβε το 4,8%

Αν επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Άνα Μπρνάμπιτς τότε το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα καταλαμβάνει τουλάχιστον 127 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο. Στην προηγούμενη βουλή το κόμμα του Βούτσιτς κατείχε 120 έδρες.

«Η αποστολή μου ήταν να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσουμε την απόλυτη αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ψηφοφόρους του κόμματός του.  

Το SNS του κ. Βούτσιτς βρίσκεται στην εξουσία από το 2012. Τα τελευταία τρία χρόνια οι Σέρβοι πολίτες έχουν προσέλθει τρεις φορές στις κάλπες. Χθες Κυριακή 17 Δεκεμβρίου οι Σέρβοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της νέας βουλής και τις τοπικές διοικήσεις σε 65 δήμους της Σερβίας.  

Μεγάλη νίκη απέσπασε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και στις περιφερειακές εκλογές στην επαρχίας της Βοϊβοντίνας καταλαμβάνοντας τις 67 από τις 120 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.

Στον δήμο του Βελιγραδίου το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα επίσης έρχεται πρώτο με 38% και ακολουθεί ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στην βία» 35%. Τα ποσοστά αυτά δεν παρέχουν την δυνατότητα εκλογής δημάρχου σε κανένα κόμμα και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με μικρότερα κόμματα. Στη Σερβία οι δήμαρχοι εκλέγονται από τα δημοτικά συμβούλια. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα για τον δήμο του Βελιγραδίου επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατον να έλαβε περισσότερες ψήφους το κόμμα του Βούτσιτς. Ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στην βία» σε συνέντευξη Τύπου, χθες, Κυριακή, το βράδυ, κατήγγειλε ότι στις εκλογές για το δήμο του Βελιγραδίου ψήφισαν περίπου 40.000 ψηφοφόροι από την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι οποίοι δεν έχουν έδρα κατοικίας το Βελιγράδι. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στοιχεία για την αλλοίωση του αποτελέσματος στην πρωτεύουσα και θα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές στη Σερβία ανήλθε στο 59,2%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα