ΑΘΗΝΑ
07:08
|
28.04.2024
Το Βατικανό διευκρινίζει πως οι ευλογίες δεν θα νομιμοποιούν «παράτυπες καταστάσεις», αλλά θα είναι ένα σημάδι ότι «για τον Θεό όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια απόφαση-ορόσημο ενέκρινε ο Πάπας Φραγκίσκος, βάσει της οποίας οι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς θα μπορούν πλέον να δίνουν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον αυτές δεν αποτελούν μέρος των τακτικών τελετουργιών ή λειτουργιών της Εκκλησίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Βατικανού.

Το έγγραφο του δογματικού γραφείου του Βατικανού ανέφερε ότι τέτοιες ευλογίες δεν θα νομιμοποιούν «παράτυπες καταστάσεις», αλλά θα είναι ένα σημάδι ότι «για τον Θεό όλοι είναι ευπρόσδεκτοι», χωρίς όμως να ισούνται με το μυστήριο του γάμου, μιας και η ευλογία αυτή δεν θα προσφέρει κάποια θεσμική αναγνώριση, αλλά θα παρέχεται σε όσους ζητούν η ζωή και οι σχέσεις τους «να εμπλουτιστούν, να θεραπευθούν και να ανυψωθούν με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος».

Στο έγγραφο, με την λατινική ονομασία Fiducia Supplicans (Δέηση Εμπιστοσύνης) διευκρινίζεται πως οι ευλογίες «δεν πρέπει να πραγματοποιούνται τελετουργικά από τις εκκλησιαστικές αρχές προς αποφυγή δημιουργίας σύγχυσης με την ευλογία που αρμόζει στο μυστήριο του γάμου».

Ακόμα, στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται ότι οι ιερείς θα πρέπει να αποφασίζουν κατά περίπτωση και «δεν θα πρέπει να εμποδίζουν ή να απαγορεύουν την “εγγύτητα” της Εκκλησίας προς ανθρώπους σε περιπτώσεις στις οποίες θα αναζητήσουν τη βοήθεια του Θεού μέσω μιας απλής ευλογίας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια επίσημη αλλαγή βρισκόταν στα σκαριά από τον περασμένο Οκτώβριο, απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσαν πέντε συντηρητικοί καρδινάλιοι κατά την έναρξη μιας συνόδου επισκόπων στο Βατικανό.

Ενώ η απάντηση τον Οκτώβριο ήταν πιο γενική, το σημερινό έγγραφο αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με μια από τις ενότητες με τίτλο «Ευλογίες των ζευγαριών σε μη κανονικές καταστάσεις και των ζευγαριών του ίδιου φύλου» να καταλαμβάνει 11 σελίδες.

Υπενθυμίζεται ότι για την καθολική εκκλησία, η έλξη για το ίδιο φύλο δεν είναι αμαρτία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις όμως είναι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα