ΑΘΗΝΑ
23:54
|
27.04.2024
Η κινητοποίηση έγινε μπροστά από το κτίριο της βουλής ενώ συνεδρίαζε Επιτροπή που πρότεινε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.
Διαδήλωση υποστηρικτών του Σαλί Μπερίσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα πραγματοποίησε απόψε ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Σάλι Μπερίσα, ζητώντας από τους υποστηρικτές  σε όλη τη χώρα να προβούν σε εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση με στόχο την ανατροπή της.

Σαλί Μπερίσα

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Τίρανα χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ράμα «καθεστώς», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και μερίδας ολιγαρχών.

Απείλησε ταυτόχρονα τους εισαγγελείς της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος , ότι «έχει μαζί τους ανοιχτούς λογαριασμούς» μαζί τους.

Η συγκέντρωση ανυπακοής των οπαδών του Μπερίσα έγινε μπροστά στο κτίριο της Βουλής την ώρα που στο εσωτερικό του η Επιτροπή «Βουλευτικών Εντολών και Δεοντολογίας», εξέταζε αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπερίσα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύλληψή του, ή να τεθεί, λόγω ηλικίας, σε κατ’οίκον περιορισμό.

Το «Συμβούλιο Εντολών και Δεοντολογίας» ενέκρινε με 6 ψήφους υπέρ και καμία κατά το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.  

Η έκθεση του Συμβουλίου Εντολών θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί υπό την έγκριση της βουλής στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου.

Ο Σαλί Μπερίσα είναι ήδη 78 ετών και βάσει της αλβανικής νομοθεσία δεν επιτρέπεται η φυλάκιση ατόμων άνω των 70 ετών εκτός ειδικών περιπτώσεων.

Κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για «εκτεταμένη διαφθορά» και του έχει ήδη αποδοθεί η ιδιότητα του ατόμου προς ανάκριση και όχι κατηγορουμένου, με την υποχρέωση τακτικής παρουσίας στα αρμόδια όργανα όπως και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο Μπερίσα, ωστόσο, αγνόησε τις εισαγγελικές και δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζοντας πως λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής.

ΗΠΑ και Βρετανία έχουν χαρακτηρίσει τον Σαλί Μπερίσα «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην επικράτεια τους επικαλούμενες καταγγελίες και στοιχεία περί εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς ενόσω ήταν πρωθυπουργός. Το γεγονός οδήγησε σε διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα, το ισχυρότερο στην αντιπολίτευση, που ο ίδιος ίδρυσε. Ωστόσο, ο Μπερίσα έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος με τον επίσημο πρόεδρο Λουλζλίμ Μπασά να ηγείται της μειοψηφίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα