ΑΘΗΝΑ
14:59
|
04.05.2024
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για βίαιες επιχειρήσεις του στρατού σε νοσοκομεία, τις συλλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και τη χρήση βασανιστηρίων σε ανακρίσεις.
Από επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 93 γιατροί και νοσηλευτές έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και κρατούνται σε «απάνθρωπες συνθήκες, ενώ υφίστανται ανακρίσεις με τη χρήση βασανιστηρίων, πείνας και κρύου». Αυτό κατήγγειλε σήμερα εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, τονίζοντας πως οι δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές συνελήφθησαν από τον στρατό στα νοσοκομεία Αλ Άουντα  και Καμάλ Αντουάν της βόρειας Γάζας όταν εισέβαλε με το πρόσχημα πως υπήρχαν όπλα της Χαμάς ή πως υπήρχαν ύποπτοι για «τρομοκρατική δραστηριότητα».

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πως όσοι συλλαμβάνονται υποβάλλονται σε βασανιστήρια υποστηρίζοντας πως εάν βρεθούν «αθώοι» απελευθερώνονται και πως σε αντίθετη περίπτωση τηρούνται «όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού απορρίπτονται από το παλαιστινιακό υπουργείο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Το Σάββατο η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Δρ. Μάι Αλκάιλα ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας μετά τις καταγγελίες πως ο ισραηλινός στρατός έθαψε ζωντανούς Παλαιστίνιους αμάχους, τραυματίες που βρίσκονταν στον αυλόγυρο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν επικαλούμενη τις μαρτυρίες γιατρών, νοσηλευτών, αυτοπτών μαρτύρων.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι Αλκάιλα

Η Αλκάιλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «σοβαρή δράση» και να ξεσκεπάσει τις λεπτομέρειες αυτής της τραγωδίας μην αγνοώντας και μην αποσιωπώντας τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ίδια αναφέρθηκε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σε ορισμένες από τις θηριωδίες του ισραηλινού στρατού κατά την εισβολή στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν το περασμένο Σάββατο  εξιστορώντας πως απομακρύνθηκαν με τη βία σοβαρά τραυματίες από τις νοσοκομειακές κλίνες σε υπαίθριο χώρο όπου επικρατούσε δριμύ κρύο, πως ξυλοκοπήθηκαν γιατροί και νοσηλευτές και απειλήθηκαν σοβαρά οι ζωές τραυματιών και ασθενών. 

Καταστράφηκε δε ολοσχερώς η νότια πτέρυγα του νοσοκομείου και 12 βρέφη αφέθηκαν για πολλές ώρες μέσα στις θερμοκοιτίδες νηστικά και παγωμένα καθώς εμπόδισαν να σιτιστούν με γάλα και να θερμανθούν έχοντας φροντίσει να κόψουν την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε όλο το κτίριο.

Οι θηριωδίες του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία της Γάζας προκαλούν αγανάκτηση σε αξιωματούχους οργανώσεων του ΟΗΕ που αφενός αμφισβητούν τα προσχήματα του στρατού για τις επιθέσεις που κάνει, αφετέρου επισημαίνουν όχι μόνον τις επιδρομές σε κτίρια νοσοκομείων και κλινικών αλλά και τις στερήσεις φαρμάκων, υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και καυσίμων με αποτέλεσμα να ακρωτηριάζονται ακόμη και παιδάκια δίχως αναισθητικό.

Η «ομολογία» του διευθυντή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν

Ο ισραηλινός στρατός ανάρτησε σήμερα το απόγευμα στην πλατφόρμα Χ τον διευθυντή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, Άχμαντ Μοχάμεντ Χασάν αλ Καχλούτ που φέρεται να δηλώνει πως ήταν στη Χαμάς ως το 2010 και είχε θέση που στο στρατό αντιστοιχεί στο αξίωμα «ταξίαρχου».

Ο άνθρωπος αυτός δηλώνει μπροστά στην κάμερα πως ορισμένες από τις εγκαταστάσεις του κτιρίου του νοσοκομείου τις χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη της Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα