ΑΘΗΝΑ
01:01
|
02.05.2024
Τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Δεκέμβρη. Σκίτσα για τα καθημερινά ναυάγια της δυτικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Του Osama Hajjaj (Ιορδανία)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την 18η του Δεκέμβρη ως τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Η επιλογή αυτή της ημερομηνίας σχετίζεται με την υιοθέτηση από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της «Διεθνούς Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους» στις 18 Δεκεμβρίου 1990.

Την παραμονή αυτής της διεθνούς ημέρας 61 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τα βόρεια παράλια Αφρικής προς τα νότια παράλια κάποιας χώρας της Ευρώπης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) εκτιμά ότι το 2023 περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε πλοιάρια και σαπιοκάραβα έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.

«Η μετανάστευση είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η ανθρωπότητα. Ιστορικά, οι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας καλύτερες ζωές, για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις ή να βρουν οικονομικές ευκαιρίες», γράφει ο ΔΟΜ στην ιστοσελίδα για το μήνυμα της ημέρας. «Ωστόσο, σήμερα, η μετανάστευση έχει γίνει πιο περίπλοκη», προσθέτει! Μήπως εννοεί ότι το 2023 καθημερινά σκοτώνονται ή ξεριζώνονται άμαχοι πολίτες στη Γάζας; Μήπως εννοεί ότι στην Ουκρανία συνεχίζεται ένας πόλεμος συμφερόντων; Μήπως εννοεί ότι η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε μια επικερδή επιχείρηση; Ή μήπως εννοεί την πολιτική της Ε.Ε., η οποία με φράχτες, επαναπροωθήσεις και απελάσεις αντιμετωπίζει τη δήθεν «παράνομη μετανάστευση» κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες της σύγχρονης προσφυγιάς;

Τα σκίτσα που ακολουθούν επιλέχθηκαν από το Cartooning For Peace για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα