Την απελπιστική κατάσταση για τους τραυματίες και τους ασθενής στη Λωρίδα της Γάζας παρουσίασαν σε σημερινή έκθεσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), με τους νεκρούς και τους τραυματίες να καταφθάνουν μαζικά στα ελάχιστα νοσοκομεία που καταφέρνουν, προς το παρόν, να είναι υπό μερική λειτουργία, ενώ οι τραυματίες των τελευταίων 10 εβδομάδων φτάνουν τους 50.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Όπως δηλώνει η MSF, ο κίνδυνος για την ζωή των ασθενών έχει μεγιστοποιηθεί, διότι οι τραυματίες που οι γιατροί καταφέρνουν να περιθάλψουν, στη συνέχεια κινδυνεύουν από μολύνσεις αλλά και από ασιτία.
Σε μια ανατριχιαστική δήλωση προχώρησε ο επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας, Κρις Χουκ, για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσαρ στο Χαν Γιούνις, όπου όσοι νέοι τραυματίες καταφθάνουν νοσηλεύονται στο πάτωμα, λόγω της πληρότητας.
«Οι γιατροί περνούν πάνω από πτώματα παιδιών για να θεραπεύσουν άλλα παιδιά που θα πεθάνουν ούτως ή άλλως» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας στη Γάζα.
«Η σοβαρότητα των τραυματισμών τους και ο τεράστιος αριθμός των ασθενών ωθούν το σύστημα υγείας της Γάζας σε οριακό σημείο ακόμη και σε αυτό το τμήμα της Λωρίδας, μετά την κατάρρευσή του στο βορρά, όπου σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόνο ένα νοσοκομείο εξακολουθεί να υπολειτουργεί» αναφέρει η έκθεση.
«Η θεραπεία των τραυματιών πολέμου είναι περίπλοκη, καθώς οι εκρήξεις από εκρηκτικά όπλα και τα κτίρια που καταρρέουν δημιουργούν πολλαπλούς, ταυτόχρονους τραυματισμούς σε πολλά μέρη του σώματος. Στη Γάζα, η πλήρης πολιορκία του Ισραήλ καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου, τα οποία είναι κρίσιμα στις χειρουργικές επεμβάσεις, και των ιατρικών εργαλείων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των σπασμένων και καμένων σωμάτων».
«Οι λίγοι τυχεροί που επιζούν έχουν τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους. Πολλοί τραυματίες υποφέρουν από ακραία εγκαύματα, μεγάλα κατάγματα που δεν επουλώνονται σωστά και μπορεί να συνεχίσουν να απαιτούν ακρωτηριασμούς», δήλωσε ο Χουκ.
«Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, ακόμα κι αν μπορούν να επιστρέψουν σε κάτι που μοιάζει με κανονική ζωή, θα έχουν έντονο χρόνιο πόνο και θα συνεχίσουν να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Θα ήταν τεράστιο βάρος ακόμη και για το πιο λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πόσο μάλλον για ένα σύστημα υπό έντονη πίεση, όπως στη Γάζα».
Η κατάσταση παραμένει τραγική και στο νοσοκομείο Αλ-Ακσά, με σχεδόν έναν στους τρεις ασθενείς να πεθαίνει πριν καταφέρει να φτάσει στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την έκθεση, το προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί να διατηρήσει αποτελεσματικά πρωτόκολλα υγιεινής και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τους ασθενείς ενώ αντιμετωπίζουν έλλειψη βασικών προμηθειών και εξοπλισμού. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά κρίσιμο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια πρόσθετη ιατρική πρόκληση, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους καταπονημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Διαβάστε επίσης: