ΑΘΗΝΑ
04:26
|
22.05.2024
Μετά τις 22.00 το βράδυ ξεκινά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέα συζήτηση και ψηφοφορία σε σχέδιο απόφασης που καλεί σε επείγουσα και διαρκή εκεχειρία.
Διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται σήμερα, για 73η ημέρα, οι αμείωτες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τους προσφυγικούς καταυλισμούς και τα νοσοκομεία να παραμένουν πρώτα στη λίστα βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού (IDF).

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια χτυπήθηκε και σήμερα με ιδιαίτερη σφοδρότητα, προκαλώντας τουλάχιστον 90 νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες ενώ 50 άλλοι θάφτηκαν ζωντανοί και εγκλωβίστηκαν μέσα στα ερείπια.

Δεδομένου, ότι αδυνατούν να καταφθάσουν στην περιοχή τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία, εκατοντάδες άμαχοι που βρίσκονται στον καταυλισμό προσπάθησαν να βγάλουν από τα ερείπια, όσους μπορούσαν, χρησιμοποιώντας τα γυμνά τους χέρια και πρόχειρα εργαλεία.

Αγανάκτηση για τη στοχοποίηση νοσοκομείων

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σήμερα την αυξανόμενη αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας, που προκαλείται από το βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την καταστροφή νοσοκομείων της Γάζας, όπως οι θηριωδίες που έγιναν το Σάββατο στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπου μπουλντόζες του στρατού «κατάπιαν» ζωντανούς τραυματίες και ανήμπορους εκτοπισμένους αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο στον αυλόγυρο του κτιριακού συγκροτήματος.

Η φρικτή επίθεση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, (ΠΟΥ), Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους που εξέφρασε «φρίκη» για την «ουσιαστική καταστροφή» του νοσοκομείου και έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Καμάλ Αντουάν.

Επιθέσεις σημειώθηκαν και σήμερα στο νοσοκομείο αλ Σίφα, μολονότι υπολειτουργεί, αυξάνοντας την αγωνία του υγειονομικού προσωπικού, των τραυματιών και των συγγενών τους. Το νοσοκομείο αλ Σίφα έχει ξεμείνει όχι μόνο από φάρμακα αλλά και από αίμα και νοσηλευτές, μην μπορώντας πλέον να διαχειριστεί νέο αριθμό ή παλιότερους ασθενείς και τραυματίες.

Μεταξύ των γιατρών του νοσοκομείου που σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά ήταν ο χειρουργός και επικεφαλής εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου, Δρ. Χάνι αλ Χάιθαμ, που σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε τους παιδιά, μερικές ώρες πριν να ξαναπάει για βάρδια στο αλ Σίφα.

Μετά τις 22.00 η νέα συζήτηση και ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποφασίσει απόψε, σχετικά με ένα νέο κείμενο που καλεί σε «επείγουσα και διαρκή παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα. Η συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 22.00 το βράδυ θα οδηγήσει σε ψηφοφορία που έρχεται μετά την αποτυχία του σώματος να εκδώσει απόφαση κατά τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου λόγω άσκησης βέτο των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει, ότι περισσότεροι από 19.453 έχουν σκοτωθεί (το 70% των οποίων είναι παιδιά, έφηβοι και γυναίκες) και τουλάχιστον 52.286 έχουν τραυματιστεί κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Έπειτα από 2,5 μήνες βομβαρδισμών και σφοδρών μαχών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπισθεί και υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Λιγότερα από το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε την Κυριακή, τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιχειρήσεων σε δύο νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του εδάφους.

Εκκλήσεις για εκεχειρία-«Οι άμαχοι θα πεθάνουν από την πείνα»

Η ισραηλινή κυβέρνηση υφίσταται αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να διακόψει τις μάχες και να προστατεύσει τους αμάχους. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 1,9 εκατομμύριο από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας του πολέμου.

«Δεν θα εκπλαγώ αν οι άνθρωποι αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα ή από ένα συνδυασμό πείνας, ασθενειών και χαμηλής ανοσίας», κατήγγειλε ο Φιλίπ Λαζαρινί, διευθντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNWRA). Οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά χθες, Κυριακή (17/12), η κύρια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών της Γάζας ανακοίνωσε, πως οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ είχαν σταδιακά αποκατασταθεί.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, βρισκόταν χθες στο Ισραήλ, όπου απηύθυνε έκκληση για «άμεση και διαρκή» εκεχειρία.

Το Κατάρ, το οποίο είχε συμβάλει τον περασμένο μήνα στις μεσολαβητικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας 80 ισραηλινοί όμηροι ανταλλάχθηκαν με 240 φυλακισμένους Παλαιστινίους, διαβεβαίωσε πως «διεξάγονται διπλωματικές προσπάθειες για να ανανεωθεί η ανθρωπιστική παύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ, ζήτησαν επίσης κατάπαυση του πυρός στον, αλλά μόνο εάν είναι «βιώσιμος». «Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός της μάχης σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει μέρες, χρόνια».

Όμως, η Χαμάς δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram πως είναι «εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να σταματήσει εντελώς η επίθεση εναντίον του λαού μας».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, βρίσκεται σήμερα (18/12) στο Κουβέιτ, στο πλαίσιο ενός περιφερειακού ταξιδιού που θα περιλάβει σταθμούς στο Ισραήλ και το Κατάρ.

Λόιντ Όστιν

«Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο»

Σε μια νέα έκθεση, η εξέχουσα ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε το Ισραήλ, ότι λιμοκτονεί τους αμάχους στη Γάζα «ως μέθοδο πολέμου», μια στρατηγική που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ στερεί από τον πληθυσμό της Γάζας τροφή και νερό, μια πολιτική που υποκινείται ή υποστηρίζεται από υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους και αντικατοπτρίζει την πρόθεση να λιμοκτονήσουν αμάχους ως μέθοδο πολέμου», δήλωσε ο Ομάρ Σακιρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός εσκεμμένα εμποδίζει την παράδοση νερού, τροφίμων και καυσίμων, ενώ εσκεμμένα εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και στερεί από τον άμαχο πληθυσμό αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή του. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια τέτοια στέρηση είναι έγκλημα πολέμου, αναφέρει η έκθεση.

Η εγκληματική πρόθεση δεν απαιτεί την παραδοχή του επιτιθέμενου, αλλά μπορεί επίσης να συναχθεί από το σύνολο των συνθηκών της στρατιωτικής εκστρατείας, προσθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα