ΑΘΗΝΑ
14:39
|
05.05.2024
Όπως φαίνεται οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης δεν είναι αρκετά «έξυπνες» ώστε να μην αναπαράγουν τις φυλετικές και ταξικές ανισότητες.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προειδοποίηση πως ορισμένες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να μεγαλώσουν την ψαλίδα φυλετικών και ταξικών διακρίσεων στις ΗΠΑ αυξάνοντας την απόσταση κατά αρκετά δις. δολάρια κάθε χρόνο απευθύνουν ειδικοί μελετητές που επικαλείται σε σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios.com.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν εφαρμογές Τ.Ν. που μπορούν να δημιουργήσουν νέα κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και άλλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων σε πλατφόρμες στο Ίντερνετ, προσθέτοντας κάθε χρόνο περίπου 43 δις. δολάρια. Αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών αλλά και λευκών και μαύρων Αμερικανών εργαζομένων, τις επόμενες δύο δεκαετίες, με τους μαύρους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή να απασχολούνται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης.

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων νοικοκυριών λευκών και μαύρων Αμερικανών έχει διευρυνθεί από την δεκαετία του 1980 ως σήμερα  καθώς ένα μέσο νοικοκυριό λευκών Αμερικανών κερδίζει ετησίως πάνω από 285.000 δολάρια ενώ ένα μέσο νοικοκυριό μαύρων Αμερικανών περιορίζει τα ετήσια έσοδά του σε περίπου 45.000 δολάρια.

Ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, McKinsey & Company, αναφέρουν πως σε νέα τους έκθεση πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) μπορεί να αυτοματοποιήσει σχεδόν το 50% όλων των εργασιών που δεν απαιτούν πτυχίο τετραετούς φοίτησης και προσφέρουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα περίπου 42.000 δολαρίων.

Αναπαραγωγή ανισοτήτων και με Τεχνητή Νοημοσύνη

Επίσης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους σε δουλειές γραφείου, στην βιομηχανική παραγωγή και στις υπηρεσίες εστίασης (όλες δηλαδή τις κατηγορίες εργασίας στις οποίες στρέφονται οι περισσότερο μαύροι Αμερικανοί).  Αυτά, ενώ κατά μέσο όρο, οι Αφροαμερικανοί πληρώνονται λιγότερο από λευκούς Αμερικανούς με ίδια προσόντα και έχουν μικρότερη πρόσβαση σε πληροφορική, σύνδεση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G), και λιγότερες ψηφιακές δεξιότητες σε σχέση με τους λευκούς Αμερικανούς.

Ανασταλτικός παράγοντας στις ίσες ευκαιρίες των Αφροαμερικανών εργαζομένων κατά την μετάβαση στην αυτοματοποίηση και την ψηφιακή εποχή είναι το γεγονός πως αποτελούν μειοψηφία οι μαύροι Αμερικανοί που εργάζονται στον τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας αιχμής, ειδικά στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα εφαρμογών Τ. Ν.

Τι μπορεί να κάνουν

Οι ερευνητές προτείνουν στους Αφροαμερικανούς εργαζόμενους να πάρουν μέτρα «αυτοπροστασίας» όπως η συνεχής ή συχνή επιμόρφωση και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκμάθησης περισσότερων δεξιοτήτων (ειδικά στον τομέα ψηφιοποίησης) προκειμένου να έχουν περισσότερες ελπίδες για πιο καλοπληρωμένες εργασίες και να μειώσουν τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας σε μερικά χρόνια, λόγω «αυτοματοποίησης» και αναπαραγωγής των ρατσιστικών διακρίσεων που μπορεί να πολλαπλασιαστούν (δίχως τη χρήση αποτρεπτικών ρυθμίσεων και μέτρων).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία κατέρριψε 36 πυραύλους ATACMS με την πρώτη. Πως;

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα