ΑΘΗΝΑ
08:09
|
03.05.2024
Το ακραίο νομοσχέδιο επιτρέπει τη σύλληψη υπόπτων για παράτυπη διέλευση των συνόρων και την άμεση απέλαση, ενώ πρόκειται να αμφισβητηθεί από τους Δημοκρατικούς.
Η υπογραφή του αντιμεταναστευτικού νομοσχεδίου από τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κυβερνήτης του Τέξας των ΗΠΑ υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στις πολιτειακές αρχές να συλλαμβάνουν και να απελαύνουν άτομα που είναι ύποπτα για παράνομη διέλευση των συνόρων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.

Η έγκριση του νομοσχεδίου 4 της Γερουσίας από τον Ρεπουμπλικανό Κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τη Δευτέρα δημιουργεί μια πιθανή νομική μάχη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία συνήθως είναι επιφορτισμένη με την επιβολή των νόμων για τη μετανάστευση.

Ο Άμποτ, ο οποίος υπέγραψε το νομοσχέδιο σε τελετή στη συνοριακή πόλη Μπράουνσβιλ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει ένα «παλιρροιακό κύμα παράνομης εισόδου» στο Τέξας και ισχυρίστηκε ότι το μέτρο θα μείωνε τις μη εξουσιοδοτημένες αφίξεις κατά 50-75%.

«Η εσκεμμένη αδράνεια του Μπάιντεν άφησε το Τέξας να τα βγάλει πέρα», είπε ο Άμποτ, περιγράφοντας τις συνέπειες της μη εξουσιοδοτημένης εισόδου στο πλαίσιο του μέτρου ως «τόσο ακραίες που οι άνθρωποι που διακινούνται λαθραία από τα καρτέλ, δεν θα θέλουν να έρθουν στην πολιτεία του Τέξας».

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η αστυνομία της πολιτείας του Τέξας θα μπορεί να συλλαμβάνει οποιονδήποτε ύποπτο για παράνομη διέλευση των συνόρων και οι τοπικοί δικαστές θα εξουσιοδοτηθούν να τους διατάξουν να φύγουν από τη χώρα.

Οι επικριτές θεωρούν τον νόμο ως την πιο ακραία προσπάθεια των κρατικών αρχών να ρυθμίσουν τη μετανάστευση μετά τον νόμο της Αριζόνα του 2010 που καταργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών του Τέξας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αμφισβητήσει το μέτρο στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι «παρακάμπτει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη μετανάστευση» και «τροφοδοτεί τον φυλετικό ρατσισμό».

Περισσότεροι από 20 Δημοκρατικοί του Κογκρέσου υπέγραψαν επίσης επιστολή καλώντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να λάβει νομικά μέτρα για να εμποδίσει το μέτρο.

Η παράτυπη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ αγγίζει αριθμούς-ρεκόρ από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021, με περισσότερες από τις μισές από τις 5,8 εκατομμύρια συλλήψεις να πραγματοποιούνται στο Τέξας και στο γειτονικό Νέο Μεξικό.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Άμποτ υποστήριξε για να είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, έχει καταστήσει τη μετανάστευση βασικό στοιχείο της προσπάθειάς του να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Εδιμβούργο του Τέξας κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν τα πιο ανασφαλή σύνορα στην ιστορία του κόσμου και ότι η χώρα υφίσταται «εισβολή».

Το Σάββατο, ο Τραμπ είπε ότι οι μετανάστες που έρχονται στις ΗΠΑ «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», προκαλώντας μια έντονη επίπληξη από τον Λευκό Οίκο.

«Η απήχηση της γκροτέσκας ρητορικής των φασιστών και των βίαιων υπερασπιστών της λευκής φυλής και η απειλή για καταπίεση όσων διαφωνούν με την κυβέρνηση είναι επικίνδυνες επιθέσεις στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των Αμερικανών, στη δημοκρατία μας και στη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς. είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα