ΑΘΗΝΑ
11:35
|
03.05.2024
Για να δικαιολογηθεί η πραξικοπηματική τροπολογία, άλλαξαν την επωνυμία της εταιρείας και προσδιόρισαν ότι το αντικείμενό της θα είναι όλη η επικράτεια της χώρας.
Ο Χάρης Δούκας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «σκανδαλώδη τροπολογία» η οποία, όπως αναφέρει, παίρνει από τον Δήμο Αθηναίων τη διοίκηση της εταιρείας που έτρεξε τον «Μεγάλο Περίπατο», κάνει λόγο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, με ανάρτησή του στα social media. 

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», είχε ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», μπορεί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτήρια καθώς και ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμοδίους διαχειριστές τους.

Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» μπορεί επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ήταν ενδεκαμελές, δεν συμμετέχει σε αυτό εκπρόσωπος των εργαζομένων και αποτελείται από:

α) τον Δήμαρχο Αθηναίων, ως Πρόεδρο,

β) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων,

γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών,

στ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και

ζ) πέντε (5) μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και δύο από τις λοιπές παρατάξεις.

O κ. Δούκας μιλά για «καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας», καλώντας τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την τροπολογία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Χάρη Δούκα:

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Ολγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση. 

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. 

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. 

Οπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης. 

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα